Предупреждение от McAfee - 12 предпразнични измами

Предупреждение от McAfee - 12 предпразнични измами
21 Ноември 2011

Предупреждение от McAfee - 12 предпразнични измами

// Antivirusni.BG // С приближаването на Коледа и Нова година все повече хора използват Интернет за покупка на подаръци, планиране на срещи със семейството и разбира се ползват Интернет и мобилния за различни плащания за да реализират плановете в реалност.

Но преди да пристъпят към всички подготовки за потребителите е добре да се запознаят със списъка направен от компания McAfee - "12 вида коледни измами":

1. Мобилни вируси – Скорошната анкета на National Retail Federation, от 19 октомври, показва, че 52,6% от американците, които имат смартфон, са показали желание да използват това устройство за предпразнични цели – било то за търсене на стоки, купони или покупка на подаръци. Вирусите, насочени към мобилните устройства, се в своя пик на активност, а на най-голям риск са подложени смартфоните Android. McAfee се позовава на 76% ръст на атаките към устройства Android през втората половина на 2011 (в сравнение с първата половина), което прави тази платформа лидер по отношение на вирусните атаки.

Например неотдавна бе открит нов вирус, който е насочен към QR-кодовете, които потребителите сканират с помощта на смартфоните за да търсят изгодни покупки или просто за да получат информация за стоките, които ползващите искат да закупят.

2. Вредоносни мобилни приложения – Тези приложения са програмирани за кражба на информация от смартфони или изпращане на скъпи SMS без знанието на ползващия. Опасните приложения обикновено са безплатни и се крият в развлекателни приложения (игри). Например, през изминалата година 4,6 милиона ползващи смартфони Android са изтеглили подозрително приложение, което е събирало и изпращало данни за потребителите в Китай.

3. Измамни реклами и конкурси във Facebook – Е кой не иска да спечели някаква награда или подарък през празниците? За съжаление киберпрестъпниците знаят, че това е много привлекателно и именно затова са натъпкали Facebook с различни акции и конкурси, които в действителност само събират лична информация.

Една от скорошните измами прави реклама на безплатни самолетни билети, които могат да се получат само след попълване на много анкети с лична информация.

4. Фалшиви антивирусни програми – Фалшивите антивируси принуждават ползващия да мисли, че неговия компютър е в опасност – или вече е заразен – за да изтеглят платен антивирус. Това е една от най-честите и опасни заплахи днес, защото всеки ден около един милион потребители са свидетели на това. През октомври 2010, по данни на McAfee, линковете към фалшиви вируси са били 23% от общия брой на опасните линкове в Интернет, но по-късно този дял е нараснал.

5. Празнични скрийнсейвъри – Добро празнично настроение вкъщи или на работа – весела идея, но бъди внимателен. Свежия скрийнсейвър с Дядо Коледа, който обещава "полет заедно с Дядо Коледа в 3D", е зловреден. Празничните рингтонове и картички също така могат да бъдат вредоносни.

6. Вирус за Mac – До скоро ползващите Mac се чувстваха достатъчно защитени от заплахи, тъй като те, в голяма степен бяха насочени към PC. Но в условията на растящата популярност на продуктите на Apple както за бизнес, така и за лично използване, киберпрестъпниците разработват нови вируси, които са насочени само към ползващите Mac устройства. Според McAfee, в края на 2010 е имало 5 000 вируса за Mac, и с всеки месец това количество се увеличава с 10%.

7. Празничен фишинг – Кибер престъпниците знаят, че повечето хора са заети в празничните дни, затова те разпращат писма или съобщения, оформяйки ги празнично, с надеждата, получателите да не забележат измамата и да споделят лична информация.

8. Онлайн-купони – 63% от купувачите търсят различни купони, които пестят пари при покупки. Данните от NRF (19 октомври, 2011) са показали, че купувачите използват своите смартфони (17,3%) и планшети (21,5%) за да търсят купони. Но трябва да сте внимателни, тъй като измамниците знаят, че давайки онлайн-купон те биха могли да получат важна лична информация.

9. Измамата Таен клиент – Тайните клиенти са хора, на които им се плаща за да купят някаква стока в магазините и да оставят своите отзиви за това. За съжаление, мошениците използват и тази идея, за да получат персонална и финансова информация. Напоследък са разпространени SMS, в които ти се предлага да станеш таен клиент (плащане 50 долара на час), и ако се съгласиш – се посочва номер, на който трябва да се позвъни за обсъждане на подробностите. В хода на разговора питат жертвата за лична информация, включително номер на кредитна карта и банкова сметка.

10. Електронно писмо "Неправилна Операция" - Много хора пътуват по време на празниците, затова не е чудно, че измамниците са измислили да разпращат вредоносни електронни писма, надявайки се да получат заветния клик. Неотдавна един мошеник разпращаше електронни писма от името на някакъв хотел със съобщение, че от кредитната карта на получателя е направена "Неправилна операция". След това се прилага специална форма, която трябва да се попълни. При нейното отваряне вируса автоматично прониква в компютъра.

11. "Несъществуващ" подарък - Всяка година на щандовете на магазините се появяват "горещи" подаръци, от типа на играчки или устройства, които са били разпродадени в началото на сезона. И когато подаръка е "горещ", не само продавача повишава цената, но и измамника започва акция и реклама за такива стоки, дори и да го няма на склад. Затова купувачите могат да платят за несъществуваща стока.

12. Измама "Аз съм далеч от дома" - Да се публикува информация за това, че смяташ да изкараш празниците далеч от дома, в социалните мрежи е много опасно. Ако някой от тези, които не те познава лично, види това съобщение, той може да реши, че е настанал момента, когато може да те ограби. Нещо повече, твоя адрес лесно може да се намери с помощта на елементарно търсене.

Източник: xakep.ru


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.