Уязвимости в Java и Adobe са най-честата причина за инфекция при Windows системите

Уязвимости в Java и Adobe са най-честата причина за инфекция при Windows системите
29 Септември 2011

Уязвимости в Java и Adobe са най-честата причина за инфекция при Windows системите

// Antivirusni.BG //  - Липсата на актуализиране на външните приложения е основната причина за заразяване със зловреден софтуер на компютрите с ОС Windows.

Според датската фирма CSIS, за последните 3 години броят на кибер атаките, които използват фишинг уеб-сайтове надвишава броя на атаките, които са извършени чрез изпращане на спам съобщения с прикачени файлове съдържащи вируси.
CSIS съобщава, че 85% от всички вируси са произлезли с помощта на комерсиални експлоити. Компанията анализира 50 групи от експлоатираните в рамките на 3 месеца, сред причинителите на инфекции, както за търговски, така и за домашни потребители.

Анализът показва, че 31.3% от 500 хиляди потребители са станали жертва на зловреден софтуер, поради липсата на актуализации на защитата.
Системите с уязвими версии, които най-често са компрометирани са на Java JRE, Adobe Reader и Acrobat, Adobe Flash. Уязвимостите в Internet Explorer са били използвани в едва 10% от атаките. Пропуските в Java (37%), AdobeReader / Acrobat (32%) и Adobe Flash (16%). Недостатъци в Apple QuickTime са използвани в само 2% от атаките. Като правило, при жертвите на злонамерен софтуер се зареждат фалшиви антивирусни програми, чрез които се осъществява кражба на данни.

Компанията CSIS прави извода, че "99.8% от всички инфекции, причинени от зловреден софтуер са пряка последица от неуспешното обновяване на пет специфични софтуерни пакета."

Източник: anti-virus.by

Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.