В браузера Chrome ще има филтър, блокиращ изтеглянето на вредоносни файлове

В браузера Chrome ще има филтър, блокиращ изтеглянето на вредоносни файлове
9 Януари 2012

В браузера Chrome ще има филтър, блокиращ изтеглянето на вредоносни файлове

// Antivirusni.BG // След деветмесечни тестове, предстоящата версия на браузера Google Chrome ще има нова възможност, даваща възможност за филтриране на зловредните файлове, които злоумишлениците опитват да прехвърлят към потребителите. За първи път в "листа на задачите" на браузера филтъра за вредоносни файлове се появи още през април 2011 година, тогава бе заявено, че тази разработка вероятно ще се появи във версия 17.

Chrome-версията с филтър за зловредни файлове работи с помощта на Safe Browsing API, позволяващ блокиране на зареждане от хостове с определени домейни. Първата версия на филтъра работи само за файлове с разширения .exe и .msi, но разработчиците обещават, че през 2012 година списъка с поддържаните типове файлове ще бъде разширен.


"Трябва да се помни, че новия филтър има за своя задача само да помогне на ползващите, но на този етап не съществува технически механизъм, който напълно да защити потребителите от опасностите в мрежата. В крайна сметка отговорността за безопасността на ползващия в Интернет лежи върху самия потребител", - казва един от разработчиците на Chrome Доминик Хемон.

Според думите му, ефективността на филтъра в браузера директно зависи от достъпността и ефективността на системата Safe Browsing, а също и от нейната способност бързо да намира вредоносния контент в Интернет. "Функцията за филтриране ще използва базата данни Safe Browsing за да определя ненадеждни домейни и сайтове, които по принцип могат да са източник на вредоносни програми", - казва той.

Независимо от всичко от Google твърдят, че браузера Chrome 17 ще получи още един слой на защита и това при всички случаи ще е полезно, та нали мнозина се замислят за предназначението на изтегленото съдържание едва след свалянето и стартирането му.

Източник: cybersecurity.ru

Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.