USB флашката: приятел или враг?

USB флашката: приятел или враг?
12 Август 2011

USB флашката: приятел или враг?

// Antivirusni.BG // Вече никого не можеш да удивиш с USB флашка: има ги навсякъде, не са скъпи и вече са с достатъчно голям обем. Различават се само по цвят и форма, но почти всички представени на пазара модели са еднакво небрежни по отношение на доверената им информация. Според Института Ponemon, съхраняваната информация често безследно изчезва.

Анкетирани са били 743 сътрудника по ИТ-безопасност, и те са признали незаменимостта на USB паметите от гледна точка на тяхната продуктивност; те са забелязали също така, че производителите не отделят достатъчно внимание на защитата на устройствата, а това, в крайна сметка, не съответства на тяхното назначение.

В Министерството по безопасност на САЩ са моделирали ситуация, при която 60% от сътрудниците в правителствени учреждения да взели "случайно" оставена на бюрото флашка, а след това са я включили към устройство на правителствените компютри. Вероятността за такъв вариант е страшно висока – 90%.

Изследователите от Института Ponemon са изяснили: 40% от организациите имат оборотни около 50 000 USB-устройства, 20% - около 100 000 устройства.

71% от анкетираните намират нивото на защита на конфиденциалната информация, съхранявана на USB-носителите, недостатъчна. Същите анкетирани си признават, че загубата на информацията често е свързана със загуба на самия USB-носител.

В резултат от изследванията в Ponemon са открили, по какъв начин изчезват клиентските и потребителските записи, информацията за сътрудниците – всичко това често се съхранява на USB, а устройството лесно се губи. Ponemon са пресметнали приблизителната стойност на изтичането на информация: тя е $214 за един запис. Лесно е да си представим, в какви размери нарастват тези $214. Ако се вярва на Ponemon, цифрата се приближава до 2.5 милиона долара във всеки инцидент.

50% от запитаните организации признават: изгубените носители са съдържали важна информация. Почти всички те съобщават за периодично изтичане на данни, свързани със изгубване от сътрудниците на USB-устройства (в отделни случаи, до десет едновременни изгубвания).

Дори в предприятия, където е регламентирано ползването само на защитени USB-устройства, от ръка на ръка се предават обикновени флашки, където сътрудниците си пазят отчети от конференции, необходима за работата информация. В Ponemon са пресметнали приблизителното количество такива сътрудници: 72%. Сред всички запитани ИТ-служители само 29% са уверени, че началството взема превантивни мерки по отношение на ползването на нерегистрирани USB-устройства.

"Наличието на незащитени USB памети в предприятието става една от причините за изтичане на информация", - съобщава Лари Понемон, основател на Института Ponemon, - "те насочват цялото си внимание към защитата от заплахите отвън, държат под непрестанен контрол киберпространството, но упорито не искат да обърнат внимание на тези малки устройства, които всеки ден изпадат от джобовете на техните сътрудници".

Източник: xakep.ru


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.