Trend Micro Deep Security 8 – борба с вирусите във виртуализирани сървърни среди

Trend Micro Deep Security 8 – борба с вирусите във виртуализирани сървърни среди
1 Септември 2011

Trend Micro Deep Security 8 – борба с вирусите във виртуализирани сървърни среди

// Antivirusni.BG // Японската компания Trend Micro представи Deep Security 8.0 – нова версия на своето решение за антивирусна защита на физически и виртуални системи в промишлени мащаби с пълна поддръжка на програмните интерфейси VMware vShield 5.0 API. Тясната интеграция с технологията VMware vShield 5.0, предназначена за търсене и унищожаване на вируси вътре във виртуалните машини, осигурява повишена производителност в най-натоварените среди базирани на най-популярните технологии за виртуализация.

Корпоративните сървъри все по-често стават напълно виртуални, при това най-големия производител на пазара на платформи за виртуализация си остава компания VMware, въпреки че технологиите Microsoft Hyper-V и Citrix Xen също имат съществен дял в прехода от физически към виртуални сървъри. Миграцията към виртуални среди, има едно неприятно последствие, наречено «антивирусна буря» – проблема е в това, че традиционните антивирусни решения не работят много ефективно във виртуални среди. Пускането на обикновено антивирусно сканиране на множество виртуални машини, работещи на един физически сървър, води до сериозно падане на производителността. За да реши този проблем компания VMware е преобразувала част от своята вездесъща технология vShield за работа без инсталиране на агентски модули в гостевите системи при сканиране на сървъри в инфраструктура VSphere. С пускането на системата Deep Security 8 компания Trend Micro се оценява, като първия производител, който ефективно е приложил новите възможности на технологията vShield на практика.

Основната новост в решението Deep Security 8.0 е проверката на цялостта на файловете без агенти. Освен това, създаването на «образ» на състоянието на сървъра за проследяване на промените също се извършва без агентски модули. Новата версия Deep Security също така си взаимодейства с технологията Trend Micro SecureCloud 2.0, която осигурява шифроване на съхраняваната в «облака» информация базирана на правила. Така, продуктите Deep Security и SecureCloud вече могат да обменят данни за цялостта на защитаваните данни.

Например, новата версия Deep Security може да провери актуалността на защитата на всеки сървър, който се обръща към шифрованите данни, преди обмена на ключове. При проверка на цялостта, ако виртуалната машина е компрометирана или няма нужната защита, системата SecureCloud може да сигнализира за това нарушение или да блокира достъпа до данните на виртуалната машина, забранявайки прилагането на съответния ключ за шифроване. Системата Deep Security 8.0 е напълно съвместима с технологии vSphere 5.0, vShield Manager 5, vShield Endpoint Security API 2.0, а също така предлага обратна съвместимост с vSphere 4.1 и vShield 1.0.

Независимо от новия механизъм за сканиране без агенти с помощта на технология vShield, някои проблеми остават – сега системата Deep Security може само да открива вируси при сканиране, но не и да ги премахва. От друга страна, Deep Security 8.0 предлага и работа чрез агентски модули, включително за Linux и Windows, които реализират пълен цикъл на борба с вирусите до унищожаването им.

Това тясно партньорство на компаниите Trend Micro и VMware има сериозна основа. Преди година, когато разработчиците от Trend Micro се заеха с реализацията на антивирусно сканиране без агентски модули, пред тях бе поставена цел да се заеме част от пазара на сегашните лидери в тази сфера – компаниите Symantec и McAfee, които отложиха внедряването на технология vShield в своите продукти. Сега над 40% от копията на Deep Security се продават на цена $1000 за сървър в конфигурации с технология vShield (без агентски модули). Както смятат в Trend Micro, именно този подход към антивирусното сканиране на сървъри в дългосрочна перспектива ще стане най-търсения.

По-подробно за възможностите и характеристиките на новата версия на решението Deep Security 8 за комплексна защита на физически и виртуални сървъри срещу вируси в промишлени мащаби може да се прочете в официалния прес-релиз и в обзора на сайта Network World, а също и на официалната страница на продукта.

Източник: soft.mail.ru


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.