Епидемията MacDefender приключи

Епидемията MacDefender приключи
5 Август 2011

Епидемията MacDefender приключи

// Antivirusni.BG // Програмата, която крадеше данните от кредитните карти на потребителите на компютри Apple се самоунищожи.

MacDefender бе и, вероятно, до момента остава най-разпространената зловредна програма за Mac - от него са пострадали много неопитни ползващи компютри Apple. Тя се разпространяваше под вида на напълно официален антивирус, който, след инсталиране на компютъра на жертвата, иска да се въведе номер на кредитна карта за лечение на някакви "намерени" на компютъра вируси.

 Естествено, всичко това е фалшиво. Никакви вируси не съществуват, а програмата само краде данните от кредитните карти на ползващите. Неизвестния разработчик на MacDefender дълго време оставаше неуловим и пускаше обновявания за своето приложение, играейки на котка и мишка с Apple.

 Но в един прекрасен ден нови версии за MacDefender престанаха да излизат. Ресурса TUAW съобщава, че това е съвпаднало с ареста на руснака Павел Врубльовски, основател на компания ChronoPay и, по съвместителство, един от най-големите създатели на "фалшиви" антивирусни програми.

 Представители от руската полиция вече са потвърдили, че именно компанията на Врубльовски се е занимавала с разработката и поддръжката на множество зловредни програми, включително и MacDefender.

Източник: iGuides.ru


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.