Symantec: фиксирана е нова вълна от "борсов" спам

Symantec: фиксирана е нова вълна от "борсов" спам
12 Август 2011

Symantec: фиксирана е нова вълна от "борсов" спам

// Antivirusni.BG // Специалисти от компания Symantec са фиксирали вълна от спам съобщения, съдържащи предложения за покупки на акции на борсата на по-изгодни цени. Както е известно при създадената икономическа ситуация на световните борси подтиква собствениците на слабо ликвидни акции максимално да качват цената на своите пакети. Подобни действия се предприемат с надеждата, че по-късно тези акции могат да се продадат докато тяхната стойност падне до истинската. Този метод за измама е получил названието pump-and-dump, което дословно се превежда, като напомпай и хвърли.  

Според мнения на експерти, тази вълна от спам е способна да провокира изкуствен ръст на цените на акции. Когато цената достигне максимума, пакетите от акции ще бъдат разпродадени и потока от спам ще се прекрати, след това цената ще се снижи до реалната. Специалистите отбелязват, че добре организираната «pump-and-dump» кампания е способна да донесе грандиозни печалби за броени дни.  

Във връзка с вероятното настъпване на глобална криза и втора вълна на рецесия на фондовите пазари постепенно възниква паника. В подобна обстановка мошениците по-лесно убеждават хората да направят едни или други инвестиции. Като твърдят от Symantec, огромното мнозинство от последните спам писма рекламират слабо ликвидни акции на компания Resource Exchange of America Corp. (RXAC.PK). Отличителна черта в съобщенията са разделените думи в стил «Ак ции» и «па ри». Най-голям брой писма са изпратени към жители на САЩ и Китай. 


Източник: securitylab.ru


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.