Съвети за компютърна безопасност от ESET

Съвети за компютърна безопасност от ESET
27 Февруари 2012

Съвети за компютърна безопасност от ESET

// Antivirusni.BG // Вие знаете всичко това? Но все пак от време на време "хващате" вируси? Ами отпечатайте тези съвети, окачете ги над монитора и - най-важното - изпълнявайте ги!

1. Работете с компютъра от акаунт с ограничени права. Това е много важно условие за безопасна работа, тъй като значително ограничава възможностите за стартиране на вредоносен код, при това не пречи на ползващия да работи по стандартния кръг от задачи. Правата на администратора са необходими само за настройка на операционната система, инсталиране на софтуер и други административни задачи.

2. Бъдете много внимателни при работа с електронна поща. Ако автора на писмото е непознат, не се препоръчва да отваряте приложените файлове, каквото и да съдържат те. Помнете, банки и други организации никога няма да Ви помолят да изпратите онлайн номер на сметка, PIN-код и друга конфиденциална информация. Никакви обновявания, патчове, ъпдейти за компютри не се разпространяват през имейл. Нещо повече, даже ако изпращача Ви е познат, това не е гаранция, че приложените файлове са безопасни. В такива случаи се препоръчва предварително да съхраните прикаченото в специално създадена папка на хард диска и предварително да го проверите с антивирус. След успешна проверка на прикаченото с антивирусна програма го отваряйте вече от тази папка.

3. Помнете — популярните днес програми за моментални съобщения са източник на различни заплахи. Не отваряйте подозрителни файлове или линкове, получени от непознати автори, или без да сте изяснили с изпращача, какво се изпраща. Не отговаряйте на съобщения на хора, които Вие не познавате и не добавяйте непознати във Вашите контакти. Не изпращайте чрез моментални съобщения конфиденциална информация и лични данни, например, номера на кредитни карти, банкови реквизити, пароли или такива лични идентификационни данни като номер на телефона и адрес. Също така не си заслужава да споделяте своя никнейм и адрес на електронна поща.

4. Бъдете внимателни при работа с преносими носители (USB-флашки, CD/DVD-дискове). Това е също разпространен начин за заразяване на компютъра, както и Интернет. Не ползвайте автостарт от флашки (появяващ се прозорец с предложение нещо да се стартира при включване на флашка) и не отваряйте файлове от преносими устройства без предварителна проверка с антивирусни програми.

5. Включете и проверявайте настройките за безопасност и конфиденциалност при използване на социални мрежи — при публикуване на данни в социалните мрежи (например, на стена на Facebook) напълно се губи контрол над достъпа до информацията. С други думи, в случай на невнимателност може да се предостави достъп до конфиденциална информация на целия свят.

6. Не посещавайте случайни линкове. Много често злоумишлениците ползват доверчивостта на потребителите, бързо кликащи по линкове с привлекателни съобщения и така "жертвите" получават вредоносни програми.

7. Не използвайте нелегален, "кракнат" софтуер, той може да бъде зловреден или да съдържа инструменти за дистанционно управление.

8. Грижете се за съхраняването на своите данни. Помнете, че резултата от Вашия интелектуален труд във вид на документи, бази данни, пощенски бази, някакви други файлове трябва да се записва периодично в архиви.

9. Периодично (например един път на седмица) правете пълно сканиране на компютъра с антивирусна програма.

10. Обновявайте операционната система Windows, офис пакета и другите продукти на компания Microsoft,а също така уеб-браузерите, Adobe Flash, Adobe Reader. Обновяванията и новите версии закърпват "дупките", чрез които вредоносния софтуер може да попадне във Вашата система и да я зарази.

Трябва да отбележим, че в последно време зачестиха случаите на заразяване на компютрите с вредоносната програма Win32/TrojanDownloader.Carberp. Този вирус използва на компютъра на жертвата остарелите версии на програми като Adobe Flash, Adobe Reader, Java. Специалистите от ESET настоятелно препоръчват да се обновяват тези продукти, за да се предотврати заразяването на компютрите в мрежата.

11. Използвайте надеждно и ефективно антивирусно програмно осигуряване с обновени антивирусни бази, в чиито състав влизат модули като Антиспам и Персонална защитна стена.

Източник: bezpeka.com

Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.