Оцениха глобалните щети от киберпрестъпленията

Оцениха глобалните щети от киберпрестъпленията
7 Септември 2011

Оцениха глобалните щети от киберпрестъпленията

// Antivirusni.BG // Компания Symantec пресметна съвкупните щети от дейността на киберпрестъпниците и телефонните измамници.

Както се съобщава в отчета Norton Cybercrime Report 2011, IT-злоумишлениците «печелят» до $114 млрд за година. Страничните разходи, свързани с кибер злодеянията (престоя на оборудване, загуби на време и др.), са оценени на още $274 млрд.

Така, общите щети в световен мащаб достига да $388 млрд в година. За сравнение: незаконния оборот на глобалния пазар на марихуана, кокаин и хероин е около $288 млрд.

Symantec отбелязва, че през миналата година жертви на киберпрестъпниците са станали 431 млн. човека. Примерно две трети (69%) от възрастните ползващи Интернет поне веднъж в живота си са се сблъсквали с мошеници. Всяка секунда на въдицата на злоумишлениците се хващат 14 човека, или над 1 млн в денонощие.

Приблизително 10% от възрастните уеб-потребители стават жертви на телефонни мошеници. На най-голям риск да бъдат измамени са подложени собствениците на мобилни телефони и смартфони са мъжете от възрастовата група 18–31 години.

Най-популярните инструменти на киберпрестъпниците си остават вирусите, троянците и фишинг похватите.

Източник: soft.compulenta.ru

Илюстрация Images.com / Corbis.


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.