Количеството вредоносни програми за ОС Android стремително нараства

Количеството вредоносни програми за ОС Android стремително нараства
15 Септември 2011

Количеството вредоносни програми за ОС Android стремително нараства

// Antivirusni.BG // Представители от антивирусната компания Dr.Web заявяват, че от началото на 2011 година количеството заплахи за ОС Android се е увеличило осем пъти. Според данни предоставени от компанията, през януари са открити само 50 типа вируси и троянски програми за Android, докато през септември тази цифра е достигнала до 490 разновидности.

Троянските програми, предвидени за изпращане на скъпи SMS съобщения, са най-разпространени. Не по-малко популярни са банковите трояци – мобилни версии на троянските програми за компютри Zeus и SpyEye, които помагат на хакерите да получат данни за сметките на своите жертви.

Експерти от компания Dr.Web също така съобщават за така наречените програми-шпиони, които може нелегално да се купят от Интернет. Те позволяват на злоумишлениците да получат персонални данни на ползващите и информация за местоположението на собственика на Android устройството.

Според думите на главния вирусен аналитик на компания Dr.Web сега хакерите използват за написване на вредоносните си програми средствата за разработка на приложения за Android, които са достъпни до повечето ползващи. Но появата на нови заплахи за Android, които позволяват да се получат администраторски права в ОС на атакувания смартфон на база Android, свидетелстват за това, че мошениците използват за написване на вредоносния софтуер по «задълбочен» код, разработен специално за процесори ARM.

Източник: securitylab.ru


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.