PandaLabs: Facebook измамници се възползват от смъртта на Стив Джобс

PandaLabs: Facebook измамници се възползват от смъртта на Стив Джобс
7 Октомври 2011

PandaLabs: Facebook измамници се възползват от смъртта на Стив Джобс

// Antivirusni.BG //  - Измамниците използват социалната мрежа, за да пренасочват потребителите към зловреден уеб сайт, който предлага безплатно iPads

Злонамерената атака е подобна на тези, които наскоро започнаха около 10-тата годишнина от 9 / 11 и очакваното стартиране на iPhone 5

PandaLabs, лабораторията на Panda Security за анти-зловреден софтуер, откри зловреден линк на Facebook, че е бил използван, за да се възползва от новината за смъртта на съоснователя на Apple, Стив Джобс. Само няколко часа след смъртта на Стив Джобс, измамниците са създали страница на Facebook, наречена "RIP Стив Джобс", което съдържа зловреден URL адрес и текст, който твърди, че се подаряват 50 безплатни iPads"в памет на Стив Джобс." Страницата, натрупвала по пет нови фенове на секунда и натрупала повече от 90 000 фенове до края на вечерта.

Около 08:00 часа тази сутрин, страницата е била спряна, но не е известно колко много са заразените, тъй като повече от 21 хиляди потребители са кликнали върху линка в по-малко от осем часа.

"За съжаление, веднага след като научихме за смъртта на Стив Джобс, ние знаехме, че измамници ще започнат да търсят начин как да го използват", казва Луис Коронс, технически директор на PandaLabs. "Това не е необичайно за кибер-престъпниците и измамниците, за да се възползват от примамливо заглавие за разпространение на своите творения и да повлияе на максималния брой на жертвите за възможно кратък период от време."

Целта на тези измами е да разиграва потребителите да посещават уеб сайтове, където се казва, че те са спечелили ценна награда, като например IPAD, iPhone или телевизор. Очевидно е, че неподозиращата жертва никога няма да получи наградата, а по-скоро поредица от скъпи спам SMS съобщения. В допълнение, злонамерените сайтове, могат да открият местоположението Ви за показване на съобщенията на различни езици, в зависимост от местоположението на потребителя.

URL-то използвано в измамата сочи че това е същата зловредна уеб страница, използвана в подобни атаки около очакваното пускане на iPhone 5 и 10-та годишнина от атаките от 9 / 11 септември.

Източник: marketwatch.com

Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.