Бързодействието и потреблението на ресурси на антивируса за повечето ползващи са най-важните характеристики наред с качеството на самата защита. Скоростта на работа може да е един от основните критерии за ползващия при избора и покупката на персонален антивирус.

Целта на този тест е да покаже, кои персонални антивируси оказват най-слабо влияние на типичните операции на компютъра, най-слабо забавят неговата работа и употребяват минимално количество системни ресурси.
Теста е реализиран на конфигурация Intel Core 2 Duo E8400 3 ГГц / Gygabyte GA-G31MF-S2/ NVIDIA GeForce 9600 GT / 2048 MB / WDC WD2500JS-22NCB1 (2 бр.) с Microsoft Windows 7 Home Premium x86. За премахване на грешките всички измервания в този тест са реализирани последователно по пет пъти, с връщане на системата в първоначално състояние след всяко измерване.
В процеса на теста са сравнявани параметрите, които директно формират възприеманата от потребителя скорост на работа на антивируса, а именно:  време на зареждане на операционната система; размер на използваната от антивируса памет и нивото на натоварване на процесора; скорост на копиране на файлове; скорост на сканиране на файлове; скорост на стартиране на офис програми.
В резултат на теста е било установено, че по време на зареждане ненадминат е G Data, забавяйки системата само с 2%. Минимален обем оперативна памет в състояние на покой използват антивирусите Avast и Eset — 65 и 108 Mb съответно. При това повечето от тестваните антивируси заемат от 157 до 198 Mb оперативна памет. Най-голям обем използват Comodo и F-Secure — над 200 Mb.
От антивирусните монитори най-висока скорост тази година са показали антивирусите Dr.Web и Norton, с тях забавянето на файловите операции от било под 25%. Avast, Kaspersky, Outpost, Avira, BitDefender и Trend Micro също са показали висока скорост на работа в режим на реално време, забавяйки файловите операции от 49 до 96% съответно.

 

Забавяне на копирането на колекция от чисти файлове

 

При това антивирусите AVG, BitDefender, Eset, F-Secure, G DATA, Kaspersky, McAfee, Norton и Outpost в реални условия могат да бъдат значително по-бързи заради системите им за оптимизация на последващи проверки.
Най-добра скорост на сканиране е показал антивируса Norton. Отстъпват му малко F-Secure, AVG, BitDefender, McAfee, G Data и Kaspersky. По скорост на първо сканиране тези антивируси само малко отстъпват на лидера. Антивирусите Trend Micro, Avira, Comodo и Avast също са показали висока скорост на сканиране, но нямат технологии за оптимизиране на повторните проверки.

 

Време на сканиране на колекция чисти файлове

 

Още една важна характеристика на скоростта на работа на антивируса е неговото влияние върху работата на други програми, с които често работи потребителя. За тестовете са били избрани пет: Internet Explorer, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Adobe Acrobat Reader и Adobe Photoshop, Media Player, Skype и 7-zip. Най-малко забавяне на стартирането на тези офис програми са показали антивирусите Eset, Microsoft, AVG, Avast, Kaspersky и BitDefender.

В резултат на тестовете по всеки параметър победителите са получили награди, чиито списък е публикуван в пълния отчет на www.anti-malware.ru/antivirus_test_performance_2012.
«През тази година виждаме смяна на лидерите по скорост на работа почти по всички раздели на тестване. Някои антивируси с устойчива репутация на «леки» са загубили водещите позиции в рейтинга. Такава е участ имат, например, Avira и Eset. Последния силно е «паднал» по скорост на работа на антивирусния монитор. Водещи позиции са заели тези продукти, чиито производители целенасочено са отделили най-сериозно внимание на подобряването на бързодействието. Особено трябва да се подчертае, че такива продукти като Norton и Dr.Web, сериозно са подобрили своите резултати по сравнение с миналогодишния тест»,  – коментира Илья Шабанов, управляващ партньор в Anti-Malware.ru.

Източник: soft.mail.ru