Мобилните вируси стават все по-масови

Мобилните вируси стават все по-масови
1 Август 2011

Мобилните вируси стават все по-масови

// Antivirusni.BG // Експерти от "Лаборатория Касперски" отбелязват висока активност на руските "мобилни" автори на вируси и интензивен ръст на количеството модификации на SMS-троянци - вредоносни програми, предназначени за несанкционирани от собствениците изпращания на SMS-съобщения от заразените мобилни устройства към скъпи платени номера.

Така, за последните 5 години броя на модификациите на SMS-троянци е нараснал над 150 пъти от 3 през 2006 година до 465 през първата половина на 2011 година. Повечето зловреди - около 84% от общия брой на SMS-троянците са били създадени за J2ME-платформи. След това са Symbian - 7%; след това Windows Mobile - 5%, четворката затваря Android - 4%.

"През последните години руските кибер престъпници, специализирани в създаването на SMS-торянци, се оказаха в авангарда сред останалите "мобилни" автори на вируси, - споделя Денис Масленников, водещ вирусен аналитик в "Лаборатория Касперски", в изказването си на IT-конференцията "Безопасното утре на Рунет". - Популярността на тези зловреди е обусловена от възможността за анонимно получаване на кратки номера, които се ползват включително и за получаване на нелегален дохода от техните собственици".

По оценки на експертите от "Лаборатория Касперски" в Русия жертвите на кибер престъпниците, използващи SMS-троянци, всеки месец сумарно губят по около 30 милиона рубли.

Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.