Антивирусната програма на Microsoft прие Google Chrome за вирус

Антивирусната програма на Microsoft прие Google Chrome за вирус
6 Октомври 2011

Антивирусната програма на Microsoft прие Google Chrome за вирус

// Antivirusni.BG //  - Антивирусният софтуер на Microsoft случайно взе за троянски кон напълно безвредния уеб браузър Google Chrome. Тук не става въпроса за  интриги от страна на съперника. Корпорацията бързо издаде актуализация, която коригира грешката.

Free Antivirus Microsoft Security Essentials определи уеб браузъра Google Chrome като троянски PWS: Win32/Zbot, предназначен да краде пароли, се съобщава в  Winrumors, онлайн форум на Google.

Първите оплаквания са пристигнали в петък, 30 септември. Сега във форума са повече от 200 съобщения. Според потребители, Security Essentials приел уеб браузър за висока степен на заплаха и премахнал приложението от твърдия диск. В същото време, преинсталирането на браузъра не помогнало.

На същата дата Microsoft пусна актуализация за Security Essentials под номер 1.113.672.0, които решава проблема. В същото време в новата версия на Google Chrome (14.0.835.187), също бе отстранен проблема с фалшиво засичане за вирус.

Според официален представител на Microsoft, проблемът засяга около 3000 собственици на персонални компютри. Въпреки това, в действителност, ефектът може да бъде по-амбициозен. Това се основава на фактът, че корпоративният анти-вирус Microsoft Forefront, използва едни и същи методи за защита на множество компютри, но това е за един потребител. Проблемът с Forefront е получил няколко мнения.

Подобни случаи са се случвали в миналото. Така например, през април 2010 г., десетки хиляди компютри са станали неизползваеми поради факта, че софтуера за сигурност McAfee след актуализация приема за вирус ядрото на операционната система Windows.

Първата версия на Microsoft Security Essentials излезе през есента на 2009 г.  можете да я изтеглите безплатно от официалния сайт и да я инсталирате на вашия компютър с Windows XP SP3, Windows Vista SP1 или SP2 и Windows 7. Също така, продуктът е свободен за малки фирми с повече компютри, но не повече от десет. В следващата версия на Windows, компанията за разработка на софтуер обеща изграждане на антивирусна програма.

Google Chrome е един от най-конкурентните продукти на Microsoft. Според StatCounter от септември 2011 г., Microsoft IE участва с 41,7% на пазара, Chrome с 23,6%.

Източник: bezpeka.com

Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.