McAfee: Следващите цели за хакерите ще са автомобилите

McAfee: Следващите цели за хакерите ще са автомобилите
8 Септември 2011

McAfee: Следващите цели за хакерите ще са автомобилите

// Antivirusni.BG // Антивирусната компания McAfee представи отчет, в който се казва, че следващите цели на хакерските атаки могат да бъдат автомобилните компютърни системи и интелигентни центрове за управление в домовете и на промишлени обекти. В новия отчет Caution: Malware Ahead се твърди, че съвременния отрасъл на IT-безопасност изостава от развитие на автомобилните електронни системи, където все по-често се ползват вградени чипове и сензори, отговарящи за работата на много от електронните възли в автомобилите.

"Тъй като все повече и повече функции се вграждат в цифровите технологии в автомобилите, расте и заплахата от хакерски манипулации в това направление. Едно е, когато хакерите повреждат вашия ноутбук или електронна поща и съвсем друго е, хакване на автомобилни системи, които могат да доведат до ужасни последствия за Вашата лична безопасност", - казва генералния менажер на McAfee Стюарт МакКлер.

В отчета на антивирусната компания се споменава, че в наши дни вече чиповете се вграждат практически във всички възли на автомобилите, в частност във възглавниците за безопасност, спирачки, стартер, системата за климатизация и контрола на температурата на двигателя. Напълно електронни са системите против кражба и комуникационните автомобилни системи. От McAfee казват, че те вече са срещали случаи на взлом на компютърни системи, функциониращи в автомобили, при това в някои случаи взлома на системите е бил възможен без физически достъп до един или друг възел.

Така, на последната конференция Black Hat компания iSEC Partners е показала метод за отваряне на електронни ключалки на кола чрез текстови съобщения от телефона. От McAfee споделят, че датчиците, използвани за служебните системи в автомобила, за сега са в относителна безопасност, но с появата на нови и по-сложни датчици вниманието на хакерите към тях съществено ще нарасне.

В отчета се казва, че вече се срещат случаи на кражба на персонални данни на водителя и пасажерите през автомобилни Bluetooth-свързвания, също така са известни случаи на създаване на смущения в системата за навигация на автомобила. "Автомобилната промишленост постоянно добавя нови функции, като интернет-достъп, възможности за персонализация на шофирането и други. Независимо от това, добавянето на функции за безопасност за автомобилните електронни системи винаги върви на остатъчен принцип, от това се възползват хакерите", - казва МакКлер.

Изследователите прогнозират, че общия брой на свързаните към Мрежата възли към 2020 година ще достигне 50 млрд, срещу 1 млрд през 2010 година. Значителна част от тези възли ще представляват вградените устройства, като електронни будки, карт четци, устройства за контрол и т н.

"Днес вече ние виждаме много смели експерименти, като автомобил с автопилот от Google, а също и образци на "умни шосета" със сензори, ограничаващи скоростта на колите в зависимост от пътната обстановка и времето", - казват от McAfee.

Източник: cybersecurity.ru

Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.