Количеството вредоносен софтуер за Android продължава да се увеличава

Количеството вредоносен софтуер за Android продължава да се увеличава
17 Ноември 2011

Количеството вредоносен софтуер за Android продължава да се увеличава

// Antivirusni.BG // Експерти от научно-изследователския център Juniper Networks Global Threat Center са подготвили отчет за вредоносните програми за ОС Android.

Експерти от научно-изследователския център Juniper Networks Global Threat Center, който се занимава с провеждането на изследвания в областта на безопасността, уязвимостите и вредоносния софтуер за мобилни платформи и технологии, са подготвили отчет за вредоносните програми, насочени към ОС Android.

Според данните в отчета, от юли тази година количеството зловредни програми за Android се е увеличило с 472%. Като отбелязват експертите, проблема е в това, че всеки желаещ може да разработи и публикува приложение на Android Market, тъй като Android е операционна система с отворен код. «В момента, ползващите трябва дамо да създадат акаунт, което е достатъчно просто да се направи и анонимно, да се заплатят 25 долара и те могат да публикуват своите приложения», - отбелязват от Jupiter.

Специалистите от Jupiter също така акцентират вниманието се върху липсата на подходящ механизъм за проверка на приложенията. За да вземат решение за сваляне и инсталиране на приложения на смартфона е предложено само описание на приложението, дадено от разработчиците.

Според предоставените от авторите данни в отчета, през последните два месеца се наблюдава рекорден ръст на зловредния софтуер за Android. През септември броя на вредоносните програми се е увеличил с 28%, а през октомври с 110%. Освен това, злоумишлениците са станали «по-хитри» в способите за създаване на вредоносни програми. Те използват няколко известни уязвимости за получаване на root-достъп до мобилното устройство на жертвата.
Източник: securitylab.ru

Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.