Колко подаряваме на кибер престъпниците за Нова година?

Колко подаряваме на кибер престъпниците за Нова година?
9 Декември 2011

Колко подаряваме на кибер престъпниците за Нова година?

// Antivirusni.BG // Мнозина са решили да направят голямото пазаруване за празниците през Интернет - намаления, отстъпки, изгодни цени, разнообразие... Само, че кибер престъпниците не спят. Те отдавна използват инструментите на социалния инженеринг и примамват своите жертви на заразени или фишинг сайтове. Целта на техните капани е да получат от потребителите банкова информация или номера на кредитната карта. Специалистите от G Data са съставили списък на основните капани, които мошениците ползват за любителите на онлайн-шопинга.

"В навечерието на Нова година кибер престъпниците вече са насочили своите оръжия към интернет потребителите, - съобщи Ралф Бенцмюлер, ръководител на лабораторията по безопасност на G Data SecurityLabs. – Те използват различни тактики за да заразят компютрите на нищо не подозиращите потребители с вредоносен код или да откраднат ценни персонални данни. Потребителите трябва да бъдат уверени, че антивирусните бази на решенията за безопасност, които ползват на домашните си компютри са обновени, а също така да е актуализиран модула за http-филтъра за онлайн-шопинг. Преди покупка трябва също внимателно да проверят, доколко сайта, на който те купуват стоки внушава доверие и е безопасен".

В писмата с привлекателна реклама мошениците предлагат да се купят маркови стоки на низки цени. Линка в писмото обикновено води към заразен сайт или към сайт на фалшив онлайн-магазин, където в процеса на плащането на покупката банковата информация на потребителя може да бъде открадната.

Плащането на покупки чрез онлайн-банкиране е много популярно. На този фон популярни стават и банковите троянски програми, чиято цел е кражба на пароли и друга информация, или даже пренасочване на платежните нареждания към сметки на престъпниците.

Новогодишните подаръци, закупени в Мрежата обикновено се доставят на получателя с пратка. Мошениците, знаещи за тази схема, разпращат подправени съобщения за получаване на пратка, потвърждаване на доставка или сметка за плащане. В техните съобщения може да има информация за невъзможност за доставка на пратката на посочения адрес или за това, че сметката е готова за плащане. В приложението към този e-mail има прикачен файл, който крие в себе си клавишен шпионин. Ако потребителя отвори приложението, то вируса започва да записва цялата информация, въведена през клавиатурата.

Специалистите от G Data съветват да се проверява дали целия софтуер на компютъра е обновен, тъй като през уязвимости в необновени програми престъпниците могат да получат достъп до системата на компютъра. Също така трябва да се трият спам-съобщенията без да се четат, покупките да се правят от личния компютър и да се избягва използването на компютри в интернет зали или други обществени места, при плащане да се обръща внимание на състоянието на системата и различните съобщения на браузера, за да бъдете уверени, че информацията от компютъра се предава в шифрован вид.

Източник: @Astera


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.