Хакерите преминаха от атаки над държавни учреждения към дребния бизнес

Хакерите преминаха от атаки над държавни учреждения към дребния бизнес
24 Април 2013

Хакерите преминаха от атаки над държавни учреждения към дребния бизнес

// Antivirusni.BG // В ежегодния отчет за интернет безопасност (Internet Security Threat Report,) компания Symantec заявява за зачестени уеб-атаки, и съкращаване на обема на спама.

Целенасочените нападения са се увеличили през миналата година, при това главна мишена на хакерите вече е дребния бизнес. През 2012 средно ежедневно организациите са получавали 116 мрежови атаки. Това е доста повече отколкото 82-те атаки през 2011 година. За престъпниците вече имат приоритет имат производствените компании, които са заменили правителствените организации.

За таргетираните атаки, насочени към една конкретна цел, главна мишена остават малките и средните предприятия. Компании с брой ползващи до 250 човека получават примерно 31% от общия брой атаки. Symantec предполага, че хакерите съсредоточават своето внимание към дребния бизнес, тъй като през този сегмент киберпрестъпниците имат възможност да попаднат в мрежите на по-големите корпорации. Правителството вече не е главна цел за хакерите, въпреки че това противоречи на шума, свързан с КНР и нейната кибер-армия.

Сред другите интересни тенденции сътрудниците от Symantec отбелязват, че количеството разкрити атаки през 2012 година са се увеличили до 247 хиляди (за сравнение през 2011 тяхното количество е било 190 хиляди). При това количеството на спама е намаляло. Общия обем на вредоносните писма е намалял до 30 млрд съобщения на ден през 2012. Това, разбира се е изключително много, но е почти два пъти по-малко от 62 млрд съобщения на ден, които са били регистрирани през 2010.

«Вредоносните програми, спама и социалния инженеринг продължават  да са хроничен проблем в съвременното киберпространство. Тези прониквания продължават да еволюират и имат всички възможности за нанасяне на сериозна вреда на потребителите и компаниите», – се казва в отчета.

Компанията също така съобщава за увеличаване на програмните уязвимости, което съвпада с данни и от други компании, занимаващи се с безопасност. Трябва да се отбележи, че Mac OS X също остава лакомо парче за мнозина хакери. През 2012 година са открити 12 семейства вредоносни програми, които са специално проектирани за тази операционна система. Все пак, Windows в това отношение продължава да е водещ.

В мобилната сфера, вредоносния софтуер е нараснал с 58% през 2012 година, в сравнение с 2011 година. 97% из тях нападат Android-системите.


Източник: anti-malware.ru


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.