Безплатните антивируси за Android се провалиха на тестовете

Безплатните антивируси за Android се провалиха на тестовете
15 Ноември 2011

Безплатните антивируси за Android се провалиха на тестовете

// Antivirusni.BG // Много от безплатните антивирусни продукти не могат да предоставят достатъчно ефективна защита за смартфоните с Android, така въвеждат в заблуждение ползващите за безопасността на техните устройства.

Тестовете, направени от лаборатория AV-Test.org, са показали, че най-добрия безплатен антивирус за Android, Zoner Antivirus, е открил 32% от 160 последни заплахи. Останалите шест безплатни антивируса доста са изоставали от него, най-добрия от последните е идентифицирал само 10% заплахи, а един от тях не е открил нито един вирус.

AV-Test.org е тествал седем безплатни антивирусни продукта, изтеглени от Android Market (намерени с търсене "антивирус"). Най-разпространено е приложението Antivirus Free (Creative Apps), което се ползва от над милион ползващи. Но това в пъти е по-малко от броя на ползващите на Lookout Mobile Security и AVG DroidSecurity, 12 и 10 милиона съответно. AV-Test.org не е тествал тези продукти, тъй като Lookout предлага платен антивирусен софтуер, а DroidSecurity – защото наскоро бе закупен от компания AVG.

Този пропуск не означава, че резултатите от тестовете AV-Test.org са всеобхватни. Но даже те са шокиращо откровение на антивирусния фронт на Android особено поради това, че са създадени от уважавани антивирусни компании.

Всеки от тестваните продукти е бил инсталиран на смартфон Android, който е бил преднамерено заразен с неактивни образци на 150 вируса за Android. AV-Test.org е тествал всички програми с цел откриване на тези образци.

AV-Test.org е включил в теста F-Secure Mobile Security и Kaspersky Mobile Security за сравнение. И Kaspersky, и F-Secure са открили повече от 50% от всички заплахи, това е значително повече от резултатите на безплатните продукти.

Втората част от тестването включвала умишлени опити за заразяване та току що обновени устройства с 10 вируса за Android. Продуктите F-Secure и Kaspersky са открили и блокирали всички образци. Zoner Antivirus е блокирал осем, докато шест от останалите безплатни антивируси са блокирали или един, или нито един. BluePoint AntiVirus Free, Kinetoo Malware Scan и Privateer Lite са идентифицирали само един вирус. Antivirus Free by Creative Apps, GuardX Antivirus и LabMSF Antivirus beta са се провалили на теста напълно.

"Безплатните продукти въобще не показаха достойни резултати (с изключение на един), затова пък платените приложения показаха значително по-добри резултати", - споделя Андреас Маркс, изпълнителен директор на AV-Test.org. "Ние работим над критична статия и ще фокусираме своето внимание върху платените приложения".

Маркс обяснява липсата на Lookout и DroidSecurity в тестовете. "Избора на продукти е основан на критерия масовост на използване на различни безплатни антивируси (по данни на Android market). Искахме да съкратим броя на тестваните продукти до десет, за да можем своевременно да направим планираните тестове", - отбелязва Маркс.

"В нашето първо тестване, посветено на Android, ние се фокусирахме на безплатни антивируси (двата платени продукта Kaspersky и F-Secure бяха тествани само за сравнение). Ние смятаме, че Lookout е комерсиален продукт независимо от това, че има и безплатна негова версия. Продукта DroidSecurity не е минавал тестване защото наскоро бе закупен от компания AVG Technologies, и ние също така смятаме, че това е комерсиален продукт".

Други продукти за безопасност за Android ще преминат тестване в AV-Test.org в най-скоро време.

Пълния текст на доклада на AV-Test.org за проверката на антивируси за Android може да се прочете тук.

Източник: xakep.ru


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.