Facebook: Сигурни ли сте, че искате да кликнете върху това?

Facebook: Сигурни ли сте, че искате да кликнете върху това?
4 Октомври 2011

Facebook: Сигурни ли сте, че искате да кликнете върху това?

// Antivirusni.BG //  - Facebook увеличава борбата срещу досадните и потенциално опасни атаки за измама.

Сайтът се съюзява с Websense, фирма за сигурност в Интернет от Сан Диего, Калифорния, за да предупреждават потребителите от опасност че някой може да се опитва да открадне личните им данни, когато те са на път да напуснат Facebook.

От днес, всяка връзка, която потребителите кликват във Facebook, ще бъде проверена в базата данни на Websense за сайтове, които биха могли да съдържат злонамерен софтуер или да бъдат използвани за "фишинг" на кредитна карта или друга лична информация на потребителя.

Ако даден сайт се появява в списъка, страницата ще предупреди потребителите и ще пита дали искате да се върнете назад, да получите повече информация или ще продължите на свой собствен риск.

"Платформа, толкова известна като Facebook е естествено мишена за нападателите", пише на своя блог Websense. "Имаме съвместна работа с Facebook и тяхната екипа за сигурност от няколко години, за да запазят потребителите си на сигурно място, но сега сме интегрирали директно в платформата за безпрецедентно съчетание на сигурността."

В едно неотдавнашно проучване от Websense на 4640 технологии и специалисти по сигурност, 52% заявиха, че техните фирми са имали увеличение на вируси и злонамерени атаки, защото служителите използват социални сайтове като Facebook и Twitter. Двадесет и три процента казват, че не са виждал увеличение, а 25 процента казват, че не са сигурни.

С потребителска база от около 800 милиона потребители, Facebook е огромно изкушение за измамници и хакери. Често потребителите, които кликват върху лошите връзки ще бъдат заразени със злонамерен софтуер, който ги кара от своя страна, да споделят лошите връзка със своите приятели.

Една обща техника е хакерите да публикуват това, което изглежда като възмутително или пикантна връзка. Когато някой кликне върху линка, те са помолени да въведат Facebook информацията за вход отново, за да видите видеото или друга активност - по този начин доставяте тази информация на хакерите.

"Чрез осигуряване на защита в реално време от зловреден софтуер, шпионски софтуер, неподходящо съдържание, изтичане на данни и спам, ние ще направим безопасно използването на уеб за хората и фирмите ", каза главният технологичен директор на Websense, Дан Хъбард.

Новината идва в началото на National Cyber Security Awareness Month.

Facebook ще участват в събитието за киберсигурността в петък във връзка с длъжностни лица, представители на правителството и бизнеса, в Мичиган.

Източник: edition.cnn.com


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.