Изследване на вирусната активност при мобилните

Изследване на вирусната активност при мобилните устройства
3 Август 2011

Изследване на вирусната активност при мобилните устройства

// Antivirusni.BG // В момента вероятността ползващите мобилни телефони на база Android да се сблъскат с вируси е два пъти и половина по-голяма от преди 6 месеца. До този извод да достигнали сътрудниците от компания Lookout, производител на антивирусен софтуер за мобилни устройства.

«Тази цифра е толкова висока защото ползващите мобилни устройства се сблъскват със същите заплахи, както и ползващите персонални компютри. Хората четат от телефона електронна поща, съобщения от Facebook, SMS и Twitter», се казва в доклада на компанията.

През първото полугодие на 2011 приблизително половин милион системи Android са били компрометирани от вирусен софтуер. През този период количеството приложения, съдържащи вредоносен код е нараснало от 80 през януари, до 400 през юни.

В отчета се отбелязват две най-разпространени заплахи да Android системи. Първата от тях – е DroidDream, след чиято поява компания Google направи одит на приложенията, качвани в нейния онлайн магазин. Разработчиците на DroidDream са пуснали около 80 уникални приложения, с различни вариации на вредоносния код, предназначен за контрол на устройството.

Втората такава заплаха по данни на Lookout е GGTracker. Смята се, че това е първия вирус, разработен за кражба на средства от ползващи Android, живеещи в САЩ. Същността на работата на този троянец е в това, че той се абонира за платени услуги чрез SMS-абонаменти без знанието на ползващите.

За да се предпазят от вируси, ползващите мобилни устройства трябва да качват приложения само от проверени ресурси, да следят адресите на линковете, по които сърфират, а също така да обръщат внимание на всички нестандартни действия на устройствата.

Източник: securitylab.ru


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.