ESET: киберпрестъпността расте благодарение на онлайн-игрите

ESET: киберпрестъпността расте благодарение на онлайн-игрите
2 Септември 2011

ESET: киберпрестъпността расте благодарение на онлайн-игрите

// Antivirusni.BG // Компания ESET - международен разработчик на антивирусен софтуер и решения в областта на компютърната безопасност е подготвила ред технически препоръки за повишаване на информационната безопасност по време на онлайн-игри.

Онлайн-игрите са едно от най-популярните занимания в Интернет наред с разглеждането на web страници и общуването. Този вид развлечение вече отдавна е голям и печеливш бизнес, който се гради върху платените абонаменти. На такъв принцип работят повечето популярни онлайн-проекти, включително World Of Warcraft. Ръста на монетизация на подобни проекти привлича вниманието на кибер престъпниците.

«Много от геймърите, играейки на съвременни игри, изискващи мощности от компютъра на предела на възможното, изключват антивирусната защита търсейки по-голяма производителност, - коментират Борис Грейдингер, директор IT на руското представителство но компания ESET. - Но така те съществено снижават безопасността на своя компютър. Нашите продукти от самото си начало са проектирани, така че да не добавят проблеми на ползващия със забавяне на работата на компютъра и да не се търси компромиси между скоростта на работа на системата и откриването на кибер заплахи».

Основни заплахи, възникващи пред онлайн-играчите

  • Фишинг. Престъпната web-среда поражда множество фалшиви игрови сайтове. Някои от тях използват URL-адреси, много приличащи на адресите на реални сайтове. Нищо не подозиращия играч тук го заплашват не само вредоносни програми, но и капани, способни да откраднат лични данни и да доставят редица реални финансови проблеми.
  • Социални мрежи. Както и в реалния живот, тук действа правилото — доверявай се само на истинските приятели. В социалните мрежи работят доста мошеници с фалшиви профили, които се представят за производители на игри. Не трябва да им споделяте своите лични данни.
  • Заразени игри и мошенически програми. Можете лесно да заразите своя компютър чрез хакнати или фалшиви компютърни игри. Техните създатели злоупотребяват с увлечението на потребителите, предлагат такива игри за изтегляне от Интернет. Трябва да сте много внимателни при използване на приложени файлове в електронната поща и, разбира се със сменяемите носители, като USB флаш-памети.
  • Вредоносни програми. Една от най-разпространяваните в момента зловредни програми, включително и в Русия е Win32/PSW.OnLineGames. Това семейство троянци, използвани във фишинг атаки са насочени именно към ползващи компютърни игри: вредоносните програми от тозш тип са способни да шпионират за ввъдения текст от клавиатурата, а понякога имат включен и руткитове, които могат да събират информация, отнасяща се до онлайн-игри и сметки на ползващи. Характерно е това, че информацията се предава към компютъра на отдалечения злоумишленик. Участниците в масовите многопотребителските ролеви онлайн-игри (MMORPG), като Lineage и World Of Warcraft, и «метавселенните», като Second Life, трябва да знаят за тези и други многобройни заплахи.

Специалистите от ESET са подготвили пет основни правила за безопасност за геймърите:

  • Трябва да се ползват различни пароли за различните акаунти, а също така да се създават надеждни пароли, които не е лесно да се разкрият, чрез изреждане.
  • Отиването на любимия игрови сайт е най-добре да става от запомнените отметки (фаворити), или да се въвежда URL-адреса на онлайн-играта в адрес бара на браузера. Тези прости действия ще помогнат да се избегне случайния преход по фалшив линк от търсачките.
  • Можете да защитите личните данни на своя компютър или отдалечения сървър с помощта на парола, дори, ако в играта за това не е предвиден специален механизъм.
  • Никога не трябва да се ползват кракнат софтуер, тъй като той може да съдържа зловреден код.
  • Трябва да се инсталира, регулярно обновявана антивирусна програма със защита от шпионски програми. В решенията от ново поколение ESET NOD32 5.0 и ESET Smart Security 5.0 се предлага функция Gamer Mode, която превключва системата в автоматичен режим и позволява да се икономисват ресурси, за да могат ползващите да се отдадат на играта или да работят пълноценно, без да се отвличат от съобщенията за безопасност. Тестовите версии на тези продукти вече са достъпни за тестване на официалния сайт на компания ESET.
Източник: esetnod32.ru

Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.