Служителите заразяват системата, като се опитват да влезат в социалната мрежа

Служителите заразяват системата, като се опитват да влезат в социалната мрежа
18 Ноември 2011

Служителите заразяват системата, като се опитват да влезат в социалната мрежа

// Antivirusni.BG // Политиката на спиране на достъпа до социалните мрежи, провокира служителите във фирмите да теглят потенциално опасен софтуер.

Според данни от изследване на Школата за управление Ротман, във фирми, забраняващи на сътрудниците да посещават социалните сайтове, възникват с 30% повече инциденти в безопасността, отколкото в тези, в които се разрешава на ползващите ресурс, като Facebook и Twitter. Трябва да се отбележи, че изследователите са направили анкета в над 600 компании, намиращи се в Канада.

Както твърди учения Валид Хеджази (Walid Hejazi), проблема се състои в това, че сътрудниците, опитвайки се да заобиколят защитни стени, филтри за съдържание и т.н., използват програми  със съмнителен произход. Подобни манипулации дават възможност, например, да се пише в Twitter в работно време, но едновременно с това увеличава шанса от компрометиране на системата.

В същото време около 72% от анкетираните са заявили, че сътрудниците трябва да имат достъп до социални медия портали на работните компютри. Изследователите твърдят, че такова мнение преобладава сред редовите сътрудници заради широката популярност на социалните мрежи, които за мнозина са станали удобно средство за комуникация, включително и за работа.

Освен това, в своя отчет изследователите твърдят, че най-въздействащ метод е елементарното събеседване с персонала. Живия разговор, според учените, значително повече сдържа сътрудниците, отколкото системните ограничения.

Независимо от това, Хеджази подчертава, че освен човешкия фактор значително влияние на нивото на безопасност оказва степента на финансиране на IT-бюджета. Това се потвърждава от статистиката, според която най-малко хаквания има в тези компании, където ръководството не се опитвало да прави икономии от IT-безопасност.  

Източник: securitylab.ru


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.