Щетите от информационните пробиви са нараснали

Щетите от информационните пробиви са нараснали през миналата година със 70%
5 Август 2011

Щетите от информационните пробиви са нараснали през миналата година със 70%

// Antivirusni.BG // HP съобщи за висок ръст на щетите, свързани с онлайн атаките. През миналата година щетите са се увеличили почти със 70%, при това средните разходи за атака са $416 000.

Второто ежегодно изследване на щетите на компаниите от кибер престъпността, проведено от организацията Ponemon Institute е показало, че обикновено компаниите получават 72 успешни атаки на седмица. През миналата година този показател е бил 50. Повечето от тях са безвредни, но най-скъпия пробив е струвал на една от анкетираните компании около 36.5 милиона долара.

Изследването е обхванало зловредните програми, DDoS- и уеб-атаки и откраднати устройства. То е показало, че средното време за отстраняване на пробива се е увеличило от 14 на 18 дни. Но инсайдерските атаки по-трудно се блокират, и обикновено за тях са нужни до 45 дни.

"Голама роля играе типа на организацията: фирмите, работещи в отбранителната, енергетиката и финансовата сфера, имат най-големи щети независимо от размера на организацията", - съобщава директор продукция в HP Райан Калембер.

"Изследването е показало, че организации с по-развити програми за безопасност, където се използват съвременни технологии за откриване, като SIEM, и процеси, като GRC, имат по-малки щети, независимо от размера на организацията и привлекателността и, като мишена".

Най-много средства на компаниите се харчат за възстановяване и разследване, а именно 45% от окончателната сума. Но спирането на мрежата също води да значителни разходи. Многобройни са и нематериалните щети.

"Загубата на репутация не се измерва в нашия функционално-стойностен анализ на щетите. Честно казано, това е сложен аспект за емпирично измерване ", - казва Лари Понемон, ръководител на Ponemon Institute.

"Ние признаваме, че това може да доведе до най-сериозни загуби за определени организации – като, например, в случая със Sony".

Източник: xakep.ru


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.