Облачните изчисления и мобилните устройства водят до ръст на кибер-престъпността

Облачните изчисления и мобилните устройства водят до ръст на кибер-престъпността
8 Септември 2011

Облачните изчисления и мобилните устройства водят до ръст на кибер-престъпността

// Antivirusni.BG // Бизнес-лидерите са озадачени от проблема при облачните изчисления и ползването от работниците на мобилни устройства, като смартфони и таблети, направо от работните си места. Всичко това в съвкупност може да предизвика ръст на кибер-престъпността, се казва в изследване на KPMG.

В изследването E-Crime 2011 са взели участие 200 големи компании, занимаващи се със системи за безопасност. 68% от анкетираните са заявили, че използването на облачни услуги представлява потенциална заплаха за електронна престъпност. В същото време 92% от запитаните смятат, че най-голямата заплаха идва от смартфоните и таблетите.

Също така проблема опира и до дистанционната работа и сътрудниците, работещи с мобилни устройства. Около 83% от запитаните казват, че използваните мобилни устройства от персонала за лични или работни цели също може да доведе до възникване на редица инциденти. Още едно основание за безпокойство е и факта, че 53% от запитаните са съобщили, че броя на заплахите в системите за безопасност е нараснал през последните 12 месеца.

Марк Вагхорн, ръководителя на програмата KPMG I-4, работещ с консултанти по безопасност в големите световни компании е разказал за това, че нивото на загриженост е учудващо, но за IT-сътрудниците не е оставен никакъв избор, освен да предприемат някакви действия за намаляване на тези рискове.

"Ние знаем, че IT-специалистите са обезпокоени от ръста на новите технологии и ориентироваността на потребителя към IT-технологиите, но това, колко силно те са обезпокоени от този проблем, говори само за техните страхове от тези опасности", - заявява той. "Независимо от това, IT-специалистите не искат нищо да правят за да се предотврати внедряването на такива технологии, като, например, облачните изчисления, защото плюсовете на тези технологии все пак превъзхождат минусите, затова сега е важно да се определят приоритетите и да бъдат внимателни за появата на възможни атаки".

Вагхорн пояснява - характера на атаките може да бъде абсолютно различен, започвайки от социалния инженеринг за проследяване на ползващи Linkedln, и завършвайки с целево фишинг-мошеничество и загуба или кражба на устройства.

Организациите също така са длъжни да подготвят сътрудници за вероятните атаки и заплахи, особено при използване на мобилни устройства.

"Ти можеш грамотно да организираш своята система за безопасност, но, ако твоите сътрудници не са осведомени за вероятните заплахи, например за това, че не трябва да се кликва на подозрителни линкове, всички твои опити ще са безполезни. Направи така, че твоите сътрудници да знаят, какво трябва да се избегне", - казва той.

Източник: xakep.ru


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.