Cisco: масовото разпращане на спам преминава в целенасочени атаки

Cisco: масовото разпращане на спам преминава в целенасочени атаки
14 Септември 2011

Cisco: масовото разпращане на спам преминава в целенасочени атаки

// Antivirusni.BG // Според резултатите от глобалното изследване, направено от подразделение Cisco Security Intelligence Operations (SIO), киберпрестъпниците преминават от масово разпращане на спам към целенасочени атаки, които им позволяват да изкарват значително повече пари.

Данните от изследването показват, че обемите от спам намаляват значително. Ако по данни за юни 2010 год. количеството ежедневно изпратени спам съобщения е било 300 млрд., то до юни 2011 година тази цифра е намаляла до 40 млрд. Но трябва да се отбележи, че броя целенасочени фишинг-атаки е нараснал 3 пъти, а мошеническите атаки против конкретни лица и внедряването на вредоносни програмни кодове в потребителските системи – четири пъти.

Компания Cisco съобщава за атака към една от големите корпорации, за чиято реализация мошениците са разпратили съобщение, съдържащо вредоносна програма. Висш ръководител в тази корпорация е получил съобщение от легален (но заразен) сървър от Австралия. Съобщението е съдържало линк към легален, но заразен юридически блог. При натискане върху линка браузера се насочва към неизвестен до момента вирус Phoenix, с помощта на който на компютъра на ползващия се инсталира троянска програма Zeus.

Компанията също така съобщава за разпространение на червея Stuxnet, чието използване наруши работоспособността на иранската ядрена компания (вируса бе идентифициран за първи път от Вирусблокада). Трябва да се отбележи, че този червей е способен да се предава с помощта на външни носители и подлага на опасности ресурси, които не са свързани към интернет и други мрежи.

Мошениците обикновено насочват всички усилия за компрометиране на личните данни на конкретния ръководител на големи компании, с цел получаване на максимална печалба. Целенасочената атака е способна 40 пъти да превиши печалбата от масовите разпращания, ако предполагаемата жертва има достъп до корпоративните банкови сметки.

Освен финансовите загуби, компаниите получават и репутационни щети, което води до загуби в бизнеса и снижаване на курса на акциите. Резултатите от изследването на Cisco SIO показват, че репутационните щети се оценяват на $1900 на всяка заразена потребителска система, което 6,4 пъти превишава директните финансови загуби.

Източник: securitylab.ru


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.