Децата в Интернет: ESET - пет "златни" правила за родители

Децата в Интернет: ESET - пет "златни" правила за родители
22 Август 2011

Децата в Интернет: ESET - пет "златни" правила за родители

// Antivirusni.BG // Интернет технологиите станаха неразделна част от живота на съвременната младеж. Децата с бързи темпове усвояват всички компютърни новости — социални мрежи, онлайн игри, различни програми. Глобалната мрежа им помага да се развиват и учат. При това остават анонимни и трудно контролирани, Интернет е незащитено пространство, което може да съдържа информация с агресивно или социално опасно съдържание. Във връзка с това специалистите от ESET са подготвили няколко основни правила и препоръки за осигуряване на безопасността на младите потребители Интернет.

Проблема с онлайн защитата на децата става все по-актуална по целия свят. Според резултати от изследване на Online Security Brand Tracker, направено по поръчка на компания ESET, над половината от ползващите (53,7%) смятат въздействието на нежеланото съдържание на Интернет ресурсите за голяма заплаха за младото поколение.

«Широко популярни сред младите потребители днес са програми, даващи възможност за обмен на текстови съобщения. Като правило, децата доверчиво влизат в контакт с непознати хора, без да се досещат, че в действителност могат да общуват с престъпници. Освен това, съществува голям риск децата да посетят различни сайтове с нежелани съдържание — казва Павел Демяненко, ръководител на службата за техническа поддръжка на ESET в Украйна. — Във връзка с това специалистите от ESET са подготвили няколко прости правила, които помагат да се осигури безопасното ползване на Интернет от децата».

Петте «златни» правила за родители:

1. Създайте отделен акаунт за малкия потребител — отделния акаунт за детето позволява на родителите да контролират неговата активност в Интернет. При това администратора винаги трябва да остава възрастен човек.

2. Използвайте антивирусен софтуер с обновени база сигнатури и функции за родителски контрол, позволяващ блокиране на уеб-сайтове, които могат да съдържат потенциално нежелани материали.

3. Редовно да се проверява историята на браузера — нейната липса трябва да бъде причина за разговор с детето.

4. Контролиране на ползването на уеб-камерата. Изключвайте уеб-камерата, ако не я ползвате, защото с помощта на някои вредоносни програми кибер престъпниците могат да шпионират през това устройство. Също така трябва да се обясни на детето, че използването на уеб-камерата може да става само с познати хора — приятели или роднини.

5. Да се включат и проверяват настройките за безопасност и конфиденциалност при ползване на социални мрежи от детето — при публикуване на данни в социалните мрежи (например, на стената на Facebook) напълно се губи контрола на достъпа до информацията. С други думи, в случай на непредпазливост може да се даде достъп до конфиденциална информация на целия свят.

Освен това, специалистите от ESET препоръчват да се:

* Ползват инструменти за родителски контрол, вградени в браузера или антивирусната програма — така, например, функцията за  родителски контрол, реализирана в антивирусното решение ESET Smart Security 5, позволява да се блокират уеб-сайтове, които могат да съдържат потенциално нежелан материал. Освен това, родителите могат да забранят достъп до 20 предварително определени категории уеб-сайтове.

* Не изпращат конфиденциална информация по електронна поща или чатове. Помнете, банки и други организации никога няма да ви поискат да изпратите онлайн номер на сметка, PIN-код и друга конфиденциална информация. Това също трябва да се обясни на детето.

* Не отговарят на онлайн съобщени със заплахи — родителите трябва да обяснят на младите потребители, че в никакъв случай не трябва да отговарят на съобщения от различен характер, получени от непознати.

* Не се доверяват на информации от глобалната мрежа — данните в мрежата могат да бъдат публикувани от недостоверни източници, във връзка с това не трябва да се разчита на тази информация и да се вярва на всичко, което е написано в Интернет.

* Общува с детето — родителите трябва да проявяват интерес към виртуалния живот на детето, да обсъждат с него Интернет-впечатления и интереси, а също така да се интересуват от познатите, с които младия потребител общува онлайн.

Придържайки се към тези правила, вие ще осигурите безопасно използване на Интернет от вашите деца.

Източник: bezpeka.com

Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.