Автоматизирани Skype раговори разпространяват фалшиви анти-вируси [VIDEO]

Автоматизирани Skype раговори разпространяват фалшиви анти-вируси [VIDEO]
20 Септември 2011

Автоматизирани Skype раговори разпространяват фалшиви анти-вируси [VIDEO]

// Antivirusni.BG //  - Интернет измамниците и киберпрестъпниците, са принудени да търсят нови социални трикове с надеждата да изиграят непредпазливите потребители.

Една от схемите за които разбрахме, включва непоискани разговори чрез Skype, в нея автоматизирано съобщение Ви предупреждава, че сигурността на вашия компютър не е обновена.

Naked Security за всеки случай е публикувал следното видео в YouTube, то показва точно такава измама, записана с уеб камера. За щастие, в този случай, получателят на фалшива покана за подобряване сигурността на компютъра е предвидил измамата и тя не е подействала върху компютъра.


Ако не сте разбрали саундтрака от видеото, ето какво казва автоматизираното повикване:

    "Внимание: това е автоматизиран сигнал! Компютърната система на Вашият доставчик на услуги за компютърна безопасност не е активна. За да активирате защитата на компютъра, и да поправите вашия компютър, натиснете следния [LINK]."

Ако не сте наясно с фалшивите анти-вирусни (известни и като scareware), измами като тази може да се окажат опасни при посещаване на интернет страницата, посочена в съобщението, там се преструват, че сканират вашия компютър за зловредни програми.

Сайтът естествено твърди, че не сте защитени по подходящ начин - и ви приканва да инсталирате софтуер (с цена $ 19.95).

Не сме убедени, че бихте искали да се доверите на продукт, който използва Skype техники за спам, за да се рекламира, и да се представя по такъв непочтен начин.

Също така ще ви бъдат поискани данни за контакт (включително вашия имейл адрес). Едно нещо е сигурно – не би трябвало да се доверявате на това, което те казват, в електронната поща.

Разбира се, ако не желаете да получавате непоискани Skype разговори, най-доброто нещо, което може да направите е да промените настройките за поверителност, така че само на потребителите, изброени в списъка с контакти да бъде разрешено да се свързват с вас.

Ако искате да разберете повече за фалшивите анти-вируси или scareware атаки изтеглете техническата документация от SophosLabs: "Какво е Fake AV?"  [PDF]

Източник: nakedsecurity.sophos.com


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.