На Defcon конференцията бе демонстрирано хакване на големи корпорации

На Defcon конференцията бе демонстрирано хакване на големи корпорации
10 Август 2011

На Defcon конференцията бе демонстрирано хакване на големи корпорации

// Antivirusni.BG // Според твърденията на специалистите по информационна безопасност, повечето «гръмки» атаки, насочени към големи корпорации и правителствени организации, имат една обща черта – те всички са започнали с успешна атака по метода на «социалния инженеринг». Трябва да се уточни, че «социалния инженеринг» е тактика на злоумишлениците, при която хакера чрез «уговорки» измамва сътрудници или администратори от компанията, например, като се представи се за нов сътрудник, и получи важна информация за компанията или нейните компютърни системи, за да получи несанкциониран достъп до системата.  

Метода за проверка на сътрудниците от целеви компании за устойчивост срещу подобни атаки вече втора година се практикува на конференция Defcon в Лас-Вегас. Конкурса се провежда между компаниите Oracle, AT & T, Delta Air Lines, Symantec и Apple, които звънят на сътрудници на колегите за да ги измамят и да получат информация като например за резервното копиране на данни в компаниите, методи за осигуряване на защита, използване на безпроводни мрежи, имена на сътрудници имащи физически достъп до офиси в компанията и т.н.  

Състезанието е показало, че такива атаки в повечето случаи са успешни. Средно от 50 сътрудника само трима са заподозрели нещо нередно и са прекратили обаждането без да разгласяват каквато и да било информация. Още по-голяма опасност представлява това, че много от тях са сърфирали по специфични линкове, по молба на позвънелите, разкривайки се, като сътрудници от ИТ-отделите на своите компании. Ако на тяхна място са били реални злоумишленици, компютрите на сътрудниците биха били заразени с вредоносни програми. Това ефектно демонстрира, защо социалния инженеринг е една от най-любимите атаки в арсенала на кибер престъпниците.

Източник: securitylab.ru

Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.