Ползващите Android са заплашени от нов SMS-троянец

Ползващите Android са заплашени от нов SMS-троянец
29 Ноември 2011

Ползващите Android са заплашени от нов SMS-троянец

// Antivirusni.BG // - Антивирусните експерти от "Лаборатория Касперски" съобщиха за откриването на нова троянска програма за операционна система Android. Троянеца тайно изпраща SMS на номера с добавена стойност към оператори в Европа и Канада. Троянец крадец с подобен набор възможности първоначално се появи за операционна система Symbian и телефони с поддръжка на Java, тогава е бил насочен към пазарите на Китай и Русия.

Адаптацията на троянеца за Android е довела до известно препрофилиране а кода, който сега е на лов за нови жертви в други държави. В "Лаборатория Касперски" казват, че до скоро Android-троянците са били основно главоболие за потребителите в Русия и Китай защото там потребителите доста често са теглили софтуер за устройствата не от официалния Android Market, а от външни и не винаги надеждни източници.

Според думите на антивирусния експерт от "Лаборатория Касперски" Денис Маслеников, новия троянец Trojan-SMS.AndroidOS.Foncy на повечето ресурси се рекламира, като приложение за мониторинг на SMS и се разпространява чрез разнообразни сайтове, които нямат отношение към официалния интернет-каталог на Android. След инсталиране в системата, вредоносния код започва да разпраща тайно от ползващия съобщения към SMS-номера с добавено стойност във Франция, Белгия, Швейцария, Люксембург, Германия, Великобритания и Канада.
Източник: cybersecurity.ru

Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.