// Antivirusni.BG // Почти половината от британските сътрудници

28 Юли 2011

Почти половината британци мечтаят да продадат данните на работодателя

// Antivirusni.BG // Почти половината от британските сътрудници, запитани в ново изследване, са съобщили, че биха искали да експлоатират за свои цели секретна корпоративна и клиентска информация, ако имат такава възможност.

Изследването е направено от фирма за безопасност SailPoint и е показало, че британските сътрудници много повече очакват да получат достъп до дейности като получаване на отчети за работа и заплата, наблюдения на производствени отчети и файлове, изпращани извън компаниите, отколкото техни колеги в САЩ и Австралия.

Според отчета от изследването, в което са взели участие 3 484 сътрудника наети на пълен работен ден, а също и хора с частична заетост и на свободен договор в трети страни, 23.67% от анкетираните британци искат да продават вътрешни данни от фирмите в интернет.

Ако тези показатели се сравнят с Америка и Австралия, то там са само 5.32% и 4.2% съответно.

Като цяло, 29% от запитаните във Великобритания искат да се запознаят с информация за заплатата на сътрудниците, докато 28.98% биха погледнали отчета за ефективност на работа. Само 51.97% са заявили, че биха изпълнявали само тези задания, които са разрешени във фирмата.

Съсобственика на компания SailPoint и вице-президент по маркетинг Джеки Гилберт съобщава, че такъв значителен брой "шпиони" в Британия може да зависи от няколко фактора, среди които е желанието честно да се отговаря на въпросите на изследването или лошо морално състояние.

"Очевидно е, че лоялността на сътрудниците и трудните икономическа времена са могли да помогнат за получаването на тези резултати, които виждате".

Една от тенденциите, отбелязва Гиберт е повсеместно пренебрежение на защитата на информацията и законите за неприкосновеност на личните данни. Тя пояснява, че за много от сътрудниците такава дейност като копиране на информация, касаеща се до дейността на компаниите, остава нещо като етична сива зона.

За да помогне да се преодолеят всички съмнения, Гилберт предлага на компаниите ясно да обяснят на сътрудниците, че експлоатацията на данни на фирмата е незаконно и може да доведе до наказание по закон.

Даже при наличие на правилна и надеждна политика, все пак съществува риск от информационно проникване, с вътрешен произход. Даже при условие на ограничаване на достъпа до определени данни, ползващите могат да осъществят взлом и в крайна сметка да се доберат до секретна информация.

"Повечето компании предоставят достъп, за да могат хората да просто да изпълняват своите задължения", - пояснява тя. "Но в големи компании, където работят хиляди сътрудници и има стотици приложения е много трудно да се проследи, кой и до какво получава достъп".

Източник: xakep.ru


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.