// Antivirusni.BG // Най-добрия начин за защита срещу повечето мрежови уязвимости

27 Юли 2011

Срещу 85% от нападенията могат да помогнат 4 елементарни метода на защита

// Antivirusni.BG // Най-добрия начин за защита срещу повечето мрежови уязвимости е борбата с най-простите нападения, твърдят от австралийска спецслужба, отговаряща за безопасност на комуникациите (Defence Signals Directorate, DSD).

Анализа на DSD е основан върху изучаването на реалните атаки, насочени към мрежата на австралийското правителство. И според последната работа на организацията, 85% от атаките могат да бъдат предотвратени посредством четири относително прости метода на защита.

Това са методите подредени по важност:

  • дръж приложенията обновени и използвай последните версии (особено Flash, Acrobat PDF viewer, Microsoft office и Java);
  • инсталирай своевременно патчовете за уязвимости в операционната система;
  • снижавай броя на ползващите, имащи административен достъп до системите;
  • създавай бял списък на приложения.

Това е? Не съвсем: в действителност DSD е разработила 35 препоръки. Но за да се защитите от максимален брой атаки с най-малки усилия, тези 4 метода на защита са напълно подходящи.

Съществуват и някои други методи, които трябва да се споменат – добавяне в бял списъкна пощенските адреси, почистване на вложенията, блокиране на фалщивите e-mail адреси, филтриране на уеб-контента (включително HTTPS и SSL), мултифакторна авторизация и така нататък. Но трябва да се започни с четирите, указани по-горе.

Тези препоръки едва ли заслужават да се споменават, с изключение на едно нещо: огромното количество успешни атаки ни показва, колко малко хора могат правилно да се възползват дори от базовите методи.

Интересно е, че изследването на DSD също така е установило, че злоумишлениците са ориентирани към получаване на печалба. Същия анализ през 2010 година е показал, че четирите стратегии, посочени горе са отразили само 70% от атаките. Както изглежда, злоумишлениците могат да са също така заинтересовани от простотата и удобствата както и тези, които те атакуват.

Източник: www.xakep.ru


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.