Създателите на фалшиви антивируси започнаха да се ориентират към смартфоните

Създателите на фалшиви антивируси започнаха да се ориентират към смартфоните
5 Януари 2012

Създателите на фалшиви антивируси започнаха да се ориентират към смартфоните

// Antivirusni.BG // Създателите на фалшиви антивируси започнаха да се ориентират към потребителите на съвременни смартфони, които активно работят с Интернет и ползват в работата си разпространени мобилни приложения. Според думите на антивирусния експерт от "Лаборатория Касперски" Денис Маслеников, наскоро в мрежата са били открити фалшиви програми, представящи се за мобилни антивируси.


Трябва да се отбележи, че самата концепция на фалшивите антивируси въобще не е нова, но до сега интернет мошениците бяха насочени към десктоп компютрите. Новата вълна достигна и до ползващите мобилни платформи. Както и преди, парите, спечелени от продажбата на лъже-антивируси отиват за финансиране на различни незаконни активности на хакерите в мрежата.

Маслеников в своя професионален блог в "Лаборатория Касперски" съобщава, че създателите на мобилни вредоносни програми използват комплекс от BHSEO (black hat search engine optimization) за популяризация на своите програми в търсачките и позициониране на решенията като продукти за различни платформи. Например, една от кампаниите за популяризация е била ориентирана към ползващи браузера Opera Mini.

"Киберпрестъпниците започнаха да прилагат почти идентични схеми за популяризация на мобилни лъже-антивируси, вкарвайки ползващите в заблуда, като се опитват да ги принудят по всякакъв начин да инсталират фалшивия софтуер", - казва той.

Според думите му, образци от кодове, анализирани от "Лаборатория Касперски", имали включен код на SMS-троянци или разнообразни модули да фалшиви антивируси, имитиращи истинска дейност. "Ние вече не за първи път виждаме, как в началото хакерите пробват работата на една или друга концепция на една платформа, а след това с минимални изменения я пренасят на друга платформа, за да увеличат обхвата", - казват експертите.

Според Маслеников, през 2012 година може да се наблюдава още не една подобна кампания по адаптация на зловредни методики.

Източник: cybersecurity.ru

Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.