65% от фирмите могат да изгубят данни заради нередовно обновяване на софтуера

65% от фирмите могат да изгубят данни заради нередовно обновяване на софтуера
20 Май 2013

65% от фирмите могат да изгубят данни заради нередовно обновяване на софтуера

// Antivirusni.BG // Само 35% от фирмите по света ползват автоматично инсталиране на обновяване на софтуера. До този извод са достигнали експертите от «Лаборатория Касперски» и независимата компания B2B International в съвместно изследване, направено в края на 2012 г. По този начин, болшинството организации (65%) ежедневно рискуват безопасността на своите корпоративни данни, като не отдават достатъчно значение на своевременното обновяване на компютърните програми.

Своевременната инсталация на обновявания не само повишава скоростта и стабилността на работа на използваното програмно осигуряване (ПО), но също така дава възможност да се ликвидират уязвимости, които могат да бъдат използвани от кибер престъпници за заразяване на работни станции. При това огромна роля играе не само самия факт на инсталиране на обновявания, но и оперативността – колкото по-бързо IT-отдела прави обновяване на ПО и инсталиране на патчове на всички работни станции във фирмата, толкова по-малко е шанса на киберпрестъпниците за успешна атака с използване на съответната уязвимост. Например, като слабо място злоумишлениците избират най-разпространените програми. По данни на «Лаборатория Касперски», най-популярна за атакуващите е Java – през 2012 году 50% от всички експлойти са ползвали уязвимости в тази платформа. Второ по популярност е приложението Adobe Acrobat Reader – на него се полагат 28% от експлойтите. Така, под заплаха попадат не един-два компютъра, а значително болшинство от работните станции на компанията.

«Експлойтите получили популярност сред киберпрестъпниците и често се ползват за осъществяване на целеви атаки над организацията. Затова софтуера, използван в компанията, трябва да е винаги под контрол. С други думи, трябва да се знае, какви програми и какви техни версии се ползват от сътрудниците и, разбира се, да бъдем сигурни в това, че те са безопасни. При това мониторинга на състоянието на приложенията трябва да се извършва централизирано и своевременно, както, например, това се прави при използване на решението Kaspersky Security за бизнес, чиито широк функционал предвижда периодична инвентаризация и обновяване на ПО, което прави този процес елементарен и удобен за IT-службата», – пояснява Владимир Удалов, ръководител на направление корпоративни продукти в държавите с развиващи се пазари на «Лаборатория Касперски».


Източник: anti-malware.ru

Автор: Александр Панасенко


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.