39% от приложенията за мобилни платформи пазят конфиденциалните данни в открит вид

39% от приложенията за мобилни платформи пазят конфиденциалните данни в открит вид
15 Август 2011

39% от приложенията за мобилни платформи пазят конфиденциалните данни в открит вид

// Antivirusni.BG // Компаниите viaForensics и appWatchdog са направили изследване на приложения базирани на платформи iOS и Android за да оценят безопасността на съхраняваните данни. По информация на специалистите, 39% от проверените приложения не осигуряват нужното ниво на безопасност.

В документите от изследването се казва, че разработчиците на приложения имат високо ниво на контрол над информацията, която ще съхранява приложението. Например, разработчика може да се откаже от съхраняване на каквито и да било данни в приложенията, или да добави собствено ниво на шифроване на данни, над предоставеното от самата платформа. «Понякога резултатите предизвикваха тревога, тъй като много от разработчиците съхраняват информацията в открит вид», - се казва в съобщението от viaForensics

Над стоте приложения, избрани за изследване, са били разделени на основни категории: финансови утилити, клиенти за социални мрежи, органайзери, приложения за работа с онлайн магазини, а също така приложения за достъп до поща и други онлайн ресурси.

Само 17% от всички проверени приложения са издържали всички тестове за съхраняване на данни. Това означава, че в случай на компрометиране на системата, злоумишленика няма да може да извади от приложението никаква конфиденциална информация. 44% от приложенията не съхраняват в открит вид логин, парола и банкови реквизити, но злоумишленика може да открадне история на съобщения, списък с контакти и т.н.

«Клиентите трябва да имат пълна информация за безопасността на своите приложения и да изискват нужното ниво на своята безопасност от доставчиците на услуги. Компаниите трябва да осъзнават рисковете на своите клиенти и своя имидж на фона на растящите заплахи за мобилните приложения. Идеален вариант би бил развиването на високо ниво на компетентност в областта на безопасност на приложенията за мобилни устройства», се казва в изводите на изследването на viaForensics.

Можете да се запознаете с резултатите от изследването подробно тук.  

Източник: securitylab.ru


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.