15% от видеото във Facebook са likejacking атаки

15% от видеото във Facebook са likejacking атаки
7 Септември 2011

15% от видеото във Facebook са likejacking атаки

// Antivirusni.BG // Мошеничеството във Facebook винаги е било проблем за социалната мрежа, но както в ситуацията с пощенския спам, независимо от подобренията на компания, измамниците и спамерите винаги намират нови начини да правят проблеми. Сега можем да оценим, доколко в действителност е голям проблема: Symantec наскоро направи анализ на likejacking атаките във Facebook.

Използвайки подбор от 3.5 милиона поста с видео, компания Symantec е открила, че приблизително 15% от публикациите представляват likejacking атаки. Разбира се, този показател е малко изкривен, тъй като повечето публикации във Facebook не са видео, но това дава обща представа за това, какво трябва да направи компанията за да си съперничи с YouTube.

Likejacking е термин, аналогичен на clickjacking, който означава незаконно взимане на клик от потребителя в полза на поставен Like за определен пост и публикуване на линк към него в собствената стена на ползващия за бъдещо разпространяване на атаката. Това става обикновено от фейк прозорец на видеоплейра, в който има наложен скрит iframe; в действителност, ако кликнете по него се инициализира сработване на Like, способстващо разпространяването на мошеничеството във Facebook.

Likejacking може да достави определена неприятност заради контента, който ще бъде публикуван на твоята стена. Безпокойство предизвиква и скоростта, с която мошеничеството се разпространява. Най-лошото е обаче, това, че то може да се ползва от злонамерени лица за инфектиране на компютъра с вредоносна програма или кражба на информация от акаунта.

Компания Symantec, разбира се е направила това бързо изследване, за да популяризира свой собствен продукт. Norton Safe Web е безплатно приложение за Facebook, което сканира стената и определя URL-ите, носещи риск за безопасността, като фишинг сайтове, вредоносни файлове за теглене и линкове към опасни външни сайтове. За защита срещу likejacking откритите данни след сканиране се публикуват на стената на ползващия, за да могат приятелите да не кликват по такива линкове.


Източник: xakep.ru


Сканирай файл онлайн с Metascan!

Премахни антивирус с AppRemover!Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.