ITguard - антивирусни програми и компютърна безопасност - Съобщения с таг "вирус"

6 признака, че Вашият компютър е заразен ... 4 начина как да се възстанови системата

 Компютърът Ви се държи странно? Постоянно излизат прозорци, които казват, че компютърът Ви е заразен? Чувате странни звуци?
Вашия компютър вероятно е заразен със злонамерен софтуер.
   

Не винаги е лесно да се определи дали вашият компютър е заразен с вирус, червей, троянски или шпионски софтуер, защото авторите на злонамерен софтуер правят всичко възможно, за да прикрият своята работа. Но има някои симптоми, които може да ви помогне да разберете с какво е заразен вашият компютър.
Тук има шест признака, които показват дали вашия компютър е заразен, според Тим Армстронг,  изследовател за злонамерен софтуер в Kaspersky Lab в Москва.
Неочаквано изскачащи прозорци, като например фалшиви предупреждения за вирус, който ви казват, че имате заплахи за сигурността на вашия компютър.
"Едно от нещата, което винаги казвам на хората е, че до момента, няма начин един уеб сайт да ви каже, дали компютърът ви е заразен", заяви Армстронг. Понякога Skype ще покаже съобщение -"Спешно уязвимост в сигурността". Но Skype не може да каже дали компютърът ви е заразен.

Неочаквани звуци които се пускат на случаен принцип. От време на време, компютърът ще отговори с аудио сигнал към неща, върху които нямате никакъв контрол.
"Това са неща, като бипкания за предупреждение" - казва Армстронг. "Когато се появи съобщение за грешка много пъти, то ще дойде заедно с предупредително съобщение и някои парчета от зловреден софтуер ще спрат този прозорец, така че не може да видите съобщението, но все още може да чуете предупредителното бипкане.
Файлове или папки са изтрити или променени, без причина. Може да липсват ваши файлове или икони и/или съдържание във ваши файлове може да бъде променено.
Вашият компютър почва да забавя. "Една от най-популярните измами в момента е така нареченото заплащане за инсталиране" - казва Армстронг. "Има трети страни-дружества, в места като Русия и Китай, който ще позволят на създателите на злонамерен софтуер да влезнат в техни форуми и да се регистрират, за да получат част от софтуера, и те им плащат за всеки хиляда потребители, които могат да заблудят при инсталирането на софтуер.
"Така тези хора се опитват да ви подмамят да инсталирате измамен софтуер и ще поставят колкото се може повече неща на вашия компютър, като се стремят в същото време да направят най-много пари. И с целия тези шпионски софтуер и приложения, работещи едновременно, ще усетите забавяне при работата на компютъра ви."
Случайно свързване към непознати сайтове. Получавате сигнал от законните си анти-вирусни програми, който ви показва, че се опитвате да се свържете с уеб сайт, за който вие дори не сте чували ", казва Армстронг.
Неочаквани изображения. Може да видите порнографски изображения, изскачащи или заменящи доброкачествени изображения, като снимки от новинарски сайтове, например.
Ако подозирате, че вашия компютър е заразен със злонамерен софтуер, какво може да направите за него?

"Първото нещо, което трябва да направите, е да предприемете стъпки за избягване на заразяването въобще", каза Армстронг. Това предполага вашите приложения - анти-вирусен софтуер и операционната система да са актуализирани. Можете също така да намалите потенциалните уязвимости от киберпрестъпници, като деинсталирате приложенията, които не се използват често.
Ако вашата система е вече заразена, Kaspersky Labs има някои полезни съвети за вас.
Спрете изскачащите съобщения чрез Task Manager (на компютър с Windows, натиснете Control, Alt и Delete клавишите едновременно) и ръчно спрете процеса на изскачащото съобщение. (На Mac, отидете в менюто на Apple в горния ляв ъгъл и изберете Force Quit.)
Инфекцията все пак ще се запази. Инсталирайте и/или сканирайте с анти-вирусен софтуер - ако зловредния софтуер ви позволи - това е начин да решите проблема (ако не става, продължавайте да четете).
Рестартирайте компютъра в безопасен режим ( Save mode). На компютър с Windows, натиснете и задръжте F8, веднага след като започне рестарта, след това изберете "Safe Mode" от менюто, което се появява. На Mac, задръжте натиснат клавиша Shift, докато рестартирате. След това направете антивирусно сканиране, за да се елиминират всички потенциални инфекции.
Зареждане от спасителен (rescue) CD. Някои гадни форми на зловреден софтуер ще осакатят или унищожат анти-вирусния софтуер. В този случай, записваме, базиран на Линукс Rescue CD, които ще рестартира вашия PC или Mac и с помощта му може да изчистите системата и да си възстановите файловете. По-големите анти-вирусни софтуери предлагат безплатно такива файлове, с които можете да си направите такъв rescue диск - всичко което ви трябва, е достъп до друг компютър с интернет връзка и CD записвачка.
Проверете уеб сайта на вашият анти-вирусен софтуер за информация, която може да ви помогне да премахнете дадена злонамерена програма.
Но запомнете: най-добрата защита е предварителната подготовка. Да се ​​вземат необходимите предпазни мерки и да поддържате компютъра си максимално защитен. Инсталирайте антивирусен софтуер сега (ако нямате такъв), и отделете време за да си създадете спасителен CD.  
Източник: securitynewsdaily.com


.

За собствениците на сайтове: услуга за защита на сайт

GanMax.com е сайт, който предлага услугата "Хакер под наем". Проверете дали вашият сайт може да бъде компрометиран.
Ако имате съмнения или знаете, че сайтът Ви е бил хакнат, се свържете с GanMax за възстановяване и почистване на сайта.
Не е достатъчно да възстановите сайта си от архив, защото ще бъде хакнат отново сравнително бързо.
Препоръчваме Ви услугите на GanMax за поддръжка и защита на сайт.
 • Архив

  «   Май 2020   »
  Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2 3
  4 5 6 7 8 9 10
  11 12 13 14 15 16 17
  18 19 20 21 22 23 24
  25 26 27 28 29 30 31
               

Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.