Половината от представителите на малкия и средния бизнес не се боят от кибератаки

Половината от представителите на малкия и средния бизнес не се боят от кибератаки

Корпорация Symantec публикува резултатите от изследването си «Информираност за опасностите в SMB сектора, 2011 година», показващо, че, независимо от добрата осведоменост, представителите на средния и малкия бизнес не се смятат за потенциални жертви на кибер атаки. В резултат на това не прилагат необходимите мерки за безопасност за защита на собствената си информация. “Нашето изследване показа, че представителите на SMB са изключително уязвими за кибер атаки и днес за тях е важно както никога досега да осигурят безопасността на своята информация, - казва Стив Кален (Steve Cullen), старши вице-президент на подразделението за глобален маркетинг за SMB и облачни решения в корпорация Symantec. Даже при малки бюджети и ограничени ресурси, простите мерки, като обучение и прилагане на на-добрите практики, позволяват значително да се повиши степента на защитеност на представителите на SMB от кибер опасности.”
Анкетата е показала, че повече от половината малки и средни компании са запознати с много от типовете заплахи за информационната безопасност, включително целеви атаки, следене на натискането на клавиатурата, а също така разбират и какви рискове за бизнеса носи използването на смартфоните. 54% от запитаните са отбелязали, че вредоносния софтуер може да доведе до загуба на производителността на труда, а 36% са признали, че хакерите могат да получат достъп до конфиденциална информация. В допълнение към това анкетираните смятат, че целевите атаки могат да повлияят на на бизнеса, като цяло: 46% са съобщили, че подобни нападения могат да доведат до загуба на печалби, 20% не виждат в тях причини за загуба на клиенти.
SMB не се смята за потенциална жертва
Удивително, но независимо от разбирането на опасностите от кибер атаки, представителите на малкия и средния бизнес не усещат риск. В действителност, половината от запитаните смятат, че такива малки компании не са интересни на никого, а само големите корпорации трябва да се безпокоят от атаки. На практика всъщност всичко е много по-различно. По данни на Symantec.cloud от началото на 2010 година, 40% от целевите атаки са били насочени към компании, чиито щат не надвишава 500 сътрудника, и само в 28% от случаите са атакувани големи корпорации.
Малките и средните компании нищо не предприемат
Тъй като представителите на SMB не се смятат за вероятни жертви на атаки, много от тях не предприемат даже базови мерки за защита на своята информация. Независимо то това, че 2/3 от запитаните все пак разграничават достъпа въз основа на логини и пароли, 63% не използват защита на компютрите, от които се извършва работа със системите за дистанционно банково обслужване, а 9% въобще не предприемат никакви допълнителни мерки за защита на онлайн-банкирането. Над половината от анкетираните (61%) не инсталират антивируси на всички компютри, а 47% не използват системи за безопасност за пощенските системи и сървъри.
Препоръки

За да защитите важната корпоративна информация от кибер атаки, представителите на сектора SMB трябва да спазват няколко прости правила.
 • Обучавайте сътрудниците: направете ръководство за безопасна работа в мрежата Интернет и разкажете на персонала за принципите на безопасност при работа в мрежата, а също и за най-новите заплахи за информационната безопасност. В рамките на тренинга е необходимо да се съобщи за важността от периодична смяна на паролите и защитата на мобилните устройства;
 • Оценете статуса на вашата система: представителите на сектора SMB подлагат своята конфиденциална информация на допълнителни рискове, така че осигуряването на безопасността на данните да е критично важна задача. Един пробив в областта на защитата може да доведе до финансов крах компанията. Узнайте, какво трябва да защитавате. Важно е да се разбере, какви са актуалните рискове и пропуски в областта на защитата за вашата компания и тогава вие можете да пристъпите към защита на информацията;
 • Действайте: използвайте проактивен подход и разработете план за осигуряване на информационна безопасност (ИБ). Отделяйте внимание на политиките за смяна на паролите и защитата на крайните точки, безопасността на уеб-ресурсите и електронната поща, а също така и на въпросите за шифроването. Също така трябва да определите, какъв вид услуги са най-подходящи за вашата организация – на база собствено оборудване или от хостинг-провайдер.
Източник: antimalware.ru


.

За собствениците на сайтове: услуга за защита на сайт

GanMax.com е сайт, който предлага услугата "Хакер под наем". Проверете дали вашият сайт може да бъде компрометиран.
Ако имате съмнения или знаете, че сайтът Ви е бил хакнат, се свържете с GanMax за възстановяване и почистване на сайта.
Не е достатъчно да възстановите сайта си от архив, защото ще бъде хакнат отново сравнително бързо.
Препоръчваме Ви услугите на GanMax за поддръжка и защита на сайт.
 • Архив

  «   Юли 2020   »
  Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4 5
  6 7 8 9 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 31    

Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.