Пет начина за обезопасяване на използването на лични устройства на работното място

Пет начина за обезопасяване на използването на лични устройства на работното място

// Antivirusni.BG // Компаниите страдат от все по-големия приток от лични мобилни устройства на сътрудниците в своите мрежи, и тази тенденция вероятно ще се увеличава през наближаващите празници.
Наплива от лични устройства на работното място, формално известен като консумеризация на ИТ, дава на компаниите солидна изгода по отношение на производителността и позволява на работниците по-гъвкаво да подхождат към извършването на работата. От друга страна, личните устройства могат да носят в себе си заплаха и да подлагат на опасност мрежата на компанията.
"Компаниите трябва по-добре да се справят с въздействието на личните устройства върху безопасността, защото изгодите са прекалено големи за да се откажеш от тях", - казва Санджай Бери, вице-президент на Juniper и Pulse.
"С това се сблъскват всички компании", - добавя той. "Те трябва да приемат всичко както си е, за да разширят възможностите на сътрудниците".
"Картината се е изменила през последната година. През 2010 повечето устройства са били продукти на Apple (iPhone и iPad), но през тази година компаниите трябва да са готови и за устройства Android, значително по-сложна екосистема от строго контролираната платформа Apple", - отбелязва Ойас Реже, вице-президент по продукцията в компания MobileIron.
"Компаниите трябва да се учат да се справят с Android", - добавя той.
Ето какво може да се направи за защитата на мрежата от надвисващата вълна от лични мобилни устройства на сътрудниците:

1. Не блокирайте устройствата

Преди известно време много от компаниите забраняваха достъпа на лични устройства на сътрудниците до своите мрежи. Въпреки, че според наскоро публикувания отчет на Citrix, тази технология помага за значителен ръст на производителността. Изследването е показало, че производителността на труда нараства до 36% когато сътрудниците използват за работа и корпоративни и лични устройства. "Виждайки, колко добре се отразява това на бизнеса, повечето компании се отказват от своите първоначални стремежи да блокират личните устройства", - пише Елизабет Холавски, вице-президент по ИТ-услугите в компания Citrix.

2. Изяснете, какво е включено в мрежата

Първата стъпка за повечето фирми трябва да бъде мониторинга на устройствата, които се свързват към мрежата, с цел определяне на мащаба на заплахата. Софтуера за управление на устройствата, исторически използван за контрол на устройствата, принадлежащи на корпорацията, има широк набор от функции, позволяващи да се настрои политика на компанията относно устройствата и да се уверите, че сътрудниците спазват тази политика.
"Компаниите се нуждаят от пълна прозрачност на всичко, което се свързва към мрежата", - казва Реже. "Когато устройствата се появяват, то трябва да са уверени, че могат да го разпознаят и да го наблюдават".
Повечето фирми, занимаващи се със създаване на софтуер за управление на мобилни устройства, от типа на MobileIron се нуждаят от инсталиране на свои клиенти на устройствата свързвани към мрежата на компанията за да управляват безопасността.

3. "Мобилизирайте инструменти за анализ на мрежата, за да разпознавате заплахата"

Много от компаниите вече имат технологии, които помагат да се справят със заплахите от мобилните устройства и други потребителски технологии, които се свързват към мрежата. Системите за мониторинг на производителността на мрежата разпознават аномалната активност, която може да означават нарушаване на безопасността или опит на ненадеждно устройство да заеме позиция в мрежата, казва Стив Шалита, вице-президент по маркетинга в компания NetScout Systems, която създава инструменти за управление на услуги за оптимизация на мрежата.
"Проблемите за производителността често могат да са проблеми в безопасността", - обяснява Шалита. "Тези системи, освен другото, търсят и опасности, които могат да въздействат върху мрежата".

4. Утвърждавайте политика за устройствата

"Едно от предимствата от инсталирането на корпоративни софтуерни агенти на частни устройства е възможността за компанията да определя подходяща политика за чувствителните данни. След това основавайки се на личността на ползващия и на статуса на устройството, може да се предприемат действия", - казва Бери от Juniper.
"Може те да се пускат в мрежата въз основа на тяхната личност и статус на техните устройства (например, то не е ли хакнато и дали не е инсталиран някакво подозрително приложение)", - добавя той.
Много от компаниите прилагат политика на пълно блокиране ("block all"), пропускайки само устройства, които могат да се идентифицират или да преминат процес на проверка. Други, напротив, се придържат към политиката "allow all", свързвайки устройствата към виртуална мрежа, отделена от корпоративните ресурси, докато устройствата не бъдат авторизирани.

5. Въведете политика на лични данни

Подобрявайки безопасността на частните устройства, компаниите трябва да бъдат уверени също и защитата на личните данни на своите сътрудници. Стартирането на софтуер за управление на мобилните устройства на телефоните и таблетите може да разкрие много информация за техните собственици, ако достъпа не бъде ограничен от политиката на компанията.
"Сега е подходящото време за компаниите да въведат в действие черновите на политиките за безопасност за тези устройства", - описва ситуацията Реже.
Източник: xakep.ru


.

За собствениците на сайтове: услуга за защита на сайт

GanMax.com е сайт, който предлага услугата "Хакер под наем". Проверете дали вашият сайт може да бъде компрометиран.
Ако имате съмнения или знаете, че сайтът Ви е бил хакнат, се свържете с GanMax за възстановяване и почистване на сайта.
Не е достатъчно да възстановите сайта си от архив, защото ще бъде хакнат отново сравнително бързо.
Препоръчваме Ви услугите на GanMax за поддръжка и защита на сайт.
 • Архив

  «   Юли 2020   »
  Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4 5
  6 7 8 9 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 31    

Заради GDPR всички данни на абонати са премахнати, а абонирането на нови е спряно!

Не е намерено рубрики за абонамент.